Regija

BLOKIRANI RADOVI Državni inspektori stopirali gradnju velikog projekta u Metkoviću

0

Državni inspektorat (DIRH) zatvorio je gradilište poslovne zone Dubravica nedaleko od Metkovića, čiji je investitor Grad Metković, izvođači tvrtke “Texo gradnja” i “Trag”, a ukupna vrijednost radova, nakon provedenog javnog natječaja, iznosi 1,74 milijuna eura, piše Slobodna Dalmacija.

U sklopu projekta, predviđen je sustav prometnica s pratećom infrastrukturom te sami ulaz u poslovnu zonu s postojeće županijske ceste, kao i uređaj za pročišćavanje otpadnih voda. Radovi su počeli prije tri godine da bi sada odlukom građevinskog inspektora bili – obustavljeni.

Navodno je gradilište zatvoreno zbog imovinsko-pravnih problema, ali to nam nisu potvrdili u DIRH-u. Na pitanje zbog čega je zatvoreno gradilište poslovne zone Dubravica, iz sjedišta državne ustanove stigao je vrlo šturi odgovor.

– Građevinska inspekcija Državnog inspektorata obavila je inspekcijski očevid na lokaciji temeljem kojeg je pokrenula upravni inspekcijski postupak. Inspekcijski postupak je u tijeku te ćemo nakon njegova okončanja pravovremeno izvijestiti o rezultatima.

Ostalo je, stoga, otvoreno pitanje ima li odluka građevinske inspekcije veze sa sudskim postupkom koji gradska uprava vodi s tvrtkom “Respekt”. Projekt poslovne zone ima izdanu građevinsku dozvolu pa je za pretpostaviti da su inspektori izišli na teren zbog imovinsko-pravnih problema koji su se u međuvremenu pojavili, a jedan od vlasnika susjednih zemljišta je upravo “Respekt”.

Kako piše Slobodna Dalmacija, riječ je u sudskom postupku “teškom” više od 12 milijuna eura u kojem “Respekt” tuži Grad zbog jednostrano raskinutog ugovora prema kojem je ta tvrtka trebala graditi bioplinsko postrojenje u industrijskoj zoni.

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za izgradnju postrojenja za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora kod Metkovića, vrijednom gotovo 15 milijuna eura, potpisali su u travnju 2021. tadašnji ministar gospodarstva i održivoga razvoja Tomislav Ćorić (HDZ), Siniša Kukić, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Tomislav Mandić, čelnik “Respekta”.

Ta je tvrtka u bioplinskom postrojenju trebala zbrinuti 23.700 tona biootpada s područja Dubrovačko-neretvanske županije i dijela Splitsko-dalmatinske. Projekt se planirao ostvariti u tri faze.

U prvoj bi se gradilo bioplinsko postrojenje, u drugoj centar za sortiranje i recikliranje dok je treća faza predviđala ekološko gospodarenje otpadom. Danas je od svega ostao samo sudski spor pred Trgovačkim sudom u Dubrovniku, čija će se presuda zasigurno dugo čekati.

Iz Grada Metkovića su pojašnjavali da je ugovor raskinut, jer se “Respekt” kao investitor “nije pridržavao preuzetih obveza”.

– Investitor nije ishodovao građevinsku dozvolu u ugovorom predviđenom roku te izvođač nije ušao u posao u roku koji je propisan ugovorom – navodili su iz lokalne vlasti na čijem je čelu HDZ.

Grad je smatrao da su osigurali minimalnu infrastrukturu, koja je bila potrebna, a investitor je tvrdio da je bilo potrebno osigurati kompletnu infrastrukturu, što ugovorom nije bilo definirano.

Na probleme poslovne zone Dubravica više puta su upozoravali oporbeni vijećnici iz redova Mosta tražeći od gradonačelnika Dalibora Milana (HDZ) objašnjenje vezano uz sudski spor koji se vodi s tvrtkom “Respekt”.

– Ovim putem tražimo konkretan odgovor gradonačelnika zašto je Državni inspektorat zatvorio gradilište Poslovne zone Dubravica te koliko su građane Metkovića do sada koštala sudska ročišta i koliko će eventualno još koštati – navodi se, među ostalim, u priopćenju Mostovih vijećnika nakon zatvaranja gradilišta.

Gradonačelnik Milan tvrdi da su građevinski inspektori, bez prethodne najave, stigli na gradilište i pokrenut je inspekcijski nadzor temeljem kojeg je 30. travnja zatvoreno gradilište.

– Rješenje inspekcije još nije stiglo u Grad, a nakon dobivenog rješenja ćemo postupiti sukladno zakonu.

Sudski spor s tvrtkom “Repekt” se vodi pred Trgovačkim sudom u Dubrovniku, izvode se dokazi i sud još nije donio prvostupanjsku presudu – naglašava prvi čovjek Metkovića.

Više u kategoriji Regija