EkologijaIzdvojeno

Mijenja se cijena naknade za plastične boce

0

Otkako je Hrvatska prije 14 mjeseci ušla u eurozonu rasle su cijene svega, osim povratne naknade za ambalažu od pića. Iako je Hrvatska bila jedna od prvih zemalja u Europi koja je uvela povratnu naknadu za ambalažu od pića. njezina cijena je bila i ostala sramotno niska. Dok u Norveškoj stopa povrata može biti i više od 32 centa, u Hrvatskoj je ona samo sedam centi.

Ekološke udruge već godinama upozoravaju da taj iznos ne predstavlja dovoljno snažnu motivaciju za prikupljanje povratne ambalaže i kako bi ga trebalo povećati barem na 10 centi.

Aleksandra Čilić, načelnica Sektora za zaštitu okoliša Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je na konferenciji Motus medije Otpad 360° održanoj prošlog tjedna u Zagrebu najavila da će naknada za povratnu ambalažu ići gore.

Obvezni reciklirati 65 posto mase

“Da bi se podigla cijena potrebno je donijeti novu uredbu o otpadnoj ambalaži koju donosi Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja. Zasad još nemamo informaciju koliki bi to iznos bio. Naravno, prvo se trebaju napraviti izračuni kako bi se išlo s nekim preciznijim podatkom u javnost”, rekla je za Dnevno Čilić dodajući da je u ovom trenutku teško reći koliko će trajati cijeli proces jer je riječ o aktima koji moraju proći određene procedure prije usvajanja.

Na pitanje razmišlja li se da se u Hrvatskoj uvedu različite kategorije povratne naknade s obzirom na vrstu ambalaže kao što je slučaj u nekim drugim europskim zemljama, rekla je da je još uvijek rano o tome govoriti. “To je u nadležnosti MINGOR-a, ali intenzivno se radi na tome da se nađe rješenje koje bi bilo za nas najprihvatljivije”, zaključila je Čilić.

Hrvatska je do kraja 2025. obvezna reciklirati najmanje 65 posto mase ambalažnog otpada, odnosno najmanje 70 posto do kraja 2030., a rast naknade za povratnu ambalažu bi trebao pomoći u ostvarenju tog cilja, prenosi Dnevnik.hr