IzdvojenoRegija

ZIMSKI UDAR NAKON PREURANJENOG LJETA Ovakav pad temperature nije zabilježen godinama

0

Iznimno topla zračna masa danima podržava visoke temperature koje su karakteristične za lipanj. Ne čudi stoga da su jučer ne samo u Hrvatskoj, nego u velikom dijelu južne Europe zabilježene najviše temperature zraka ikada izmjerene u travnju.

Najviše dnevne temperature koje su zabilježen u nedjelju u Hrvatskoj:

Toplina je bila toliko intenzivna da su površinske temperature mora zadnjih dana mjestimice na Jadranu dosegne 20°C, najranije u povijesti mjerenja.

Kako prognozira Dalmacija danas, toplo vrijeme će nas pratiti još dva dana, a onda slijedi promjena vremena koja je sada već dovoljno blizu da se sa sigurnošću može reći da se radi o najjačoj promjeni vremena dosadašnjeg tijeka godine kada je u pitanju temperature zraka, a općenito se može reći da se radi o jednom od najjačih zahlađenja i posljednjih godina! Naime, već u utorak bilježit ćemo rijetko viđenu situaciju u unutrašnjosti zemlje. Dok će u dijelovima južne Slavonije temperature biti oko 27°C, u Međimurju, koje će zahlađenje zahvatiti među prvima, bit će oko 5°C u isto vrijeme.

Promjenu nam donosi ciklona koja se trenutno nalazi centrom iznad britanskog otočja, a već sutra će preko sjeverne Europe odmicati dalje prema Rusiji. Međutim, njen prolazak na hladnoj fronti potaknut će stvaranje sekundarnog ciklonalnog centra nad sjevernom Italijom, a centar ove ciklone u srijedu će se naći iznad Jadrana te će se brzo premještati prema jugoistoku. To će omogućiti da nas preplavi hladna zračna masa, a u nekim dijelovima unutrašnjosti zemlje u samo jedan dan temperatura bi mogla pasti oko oko 25 stupnjeva!

DHMZ je, unutar sustava MeteoAlarm, već za utorak izdao crveni stupanj upozorenja za more sjevernog Jadrana zbog juga, a za ostatak obale žuti i narančasti.

Zahlađenje će se tijekom srijede prošiti na cijelu obalu. U Lici i Gorskom kotaru padat će snijeg, a snijega će u drugom dijelu dana biti i u višim planinama Dalmacije. Zadrže li se oborine u srijedu navečer, snijega će mjestimice biti do 1000 metara nadmorske visine.

Iako će se vrijeme od četvrtka postupno stabilizirati, sve do kraja tjedna bit će umjerene i jake bure i tramontane, a temperature će biti neusporedivo niže u odnosu na aktualne. Osobito će hladne biti noći. Zanimljivo, prohladno vrijeme vjerojatno će nas pratiti minimalno do sredine sljedećeg tjedna.

Danas će biti pretežno vedro. Zapuhat će jugo koje će postupno jačati prema kraju dana. Minimalne jutarnje temperature zraka od 7 do 17°C, najviše dnevne od 21 do 27°C.

Pretežno sunčano bit će veći dio utorka. Navečer na sjeveru Dalmacije jače naoblačenje s kišom, u noći na srijedu će se širiti na veći dio Jadrana. Puhat će pojačano do jako jugo, na moru će biti vrlo jakih udara. U drugom dijelu dana na sjevernom Jadranu će zapuhati umjerena do jaka bura, prema večeri podno Velebita olujna s orkanskim udarima, a bura će zapuhati i u sjevernoj Dalmaciji. Jutro umjereno toplije, najviše dnevne od 20 do 26°C. Navečer na sjeveru Dalmacije osjetno zahlađenje.

Očekivane temperature sredinom srijede (MeteoAdriatic)

Glavnina pogoršanja vremena očekuje nas u srijedu. Bit će umjereno do znatno oblačno povremenu uz kišu, pljuskove i grmljavinu. Najmanje kiše na vanjskim otocima, a najviše na krajnjem jugu Dalmacije gdje do kraja dana može pasti preko 100 litara po metru kvadratnome. Na Dinari, Kamešnici, Svilaji i i Biokovu do kraja dana past će snijeg u višim predjelima, ali je navečer snježna granica moguća i niže. Jugo će okretati na buru, na otvorenom moru i tramontanu, a na jugu Dalmacije u početku može biti lebića. Osjetno hladnije od ranog jutra. Toplina će se najdulje zadržati južnije od Makarske, ali će i tamo postupno zahladiti. Sredinom dana temperature u Dalmaciji od 3°C ponegdje u višim predjelima Zagore do 17°C na jugu.

Područja na kojima se očekuje snijeg s nadolazećom ciklonom.

Četvrtak će biti djelomično sunčan i u većini predjela suh. Još u početku oborina će biti na jugu, ali će se i tamo razvedriti. Puhat će umjerena do pojačana bura i tramontana. Jutro i večer prohladni. Najviše dnevne temperature od 11 do 17°C.

U petak i subotu djelomično sunčano i suho. Noću će puhati umjerena do pojačana bura, danju vjetar zapadnih smjerova. Jutra će biti hladna, u Zagori u subotu ujutro postoji mogućnost slabog mraza na što posebno trebaju pripaziti poljoprivrednici. Danju ugodno, većinom od 14 do 19°C.

U nedjelju promjenjivo s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja. Mjestimice može pasti vrlo malo kiše. Jutro i večer hladni, danju ugodno, većinom od 14 do 19°C, prognozira Rade Popadić za Dalmaciju danas.

Više u kategoriji Izdvojeno

Okrivljavanje žrtve

Kada čitate o ljudima u nevolji, ili žrtvama nasilja ili političkih okolnosti… nalazite li razloge zašto se to ...
Izdvojeno