0

Od danas, 18. rujna, stupa na snagu Vladina odluka o najvišim dopuštenim cijenama za ukupno 30 proizvoda.

“Ovom odlukom određuje se najviša razina cijene određenih proizvoda u trgovini na malo radi sprječavanja negativnih učinaka promjena pojedinih cijena.

Donosi se u cilju otklanjanja štetnih posljedica poremećaja na tržištu u pogledu opskrbe potrošača određenim proizvodima u trgovini na malo na području Republike Hrvatske”, navodi se u Vladinoj odluci.

Kompletna košarica proizvoda kojima je sada ograničena cijena, na kraju prošle godine koštala bi 99,68 eura, a po novom cijenama 76,19 eura što je 23,57 posto manje, uz uštedu od 23,49 eura, rekao je premijer Andrej Plenković.

Prema toj odluci, najviše bi od sutra trebali pojeftiniti wc papir i riža dugog zrna, po 53 posto. Dalje slijede mliječna čokolada (pojeftinjenje od 48 posto), špageti (44), pelene (42), higijenski ulošci (40), sirup sa šećerom (38) i pasirana rajčica (34 posto).

Najavljeno je da će svi ti proizvodi dobiti oznaku ograničene cijene kako bi one bile vidljive potrošačima.

No, ostaje nejasno što će se sutra dogoditi s jakim brendovima čije su cijene osjetno više od onih koje je Vlada propisala kao najviše. Primjerice, Barilla špageti stoje više od 2 eura (500 g.), a Vlada ih ograničava na 1,09 eura, piše Danica.hr.

Zewa troslojni wc papir (10 rola) danas stoji oko 4,5 eura, a od sutra mu cijena neće smjeti prelaziti 2,99 eura. Podravkina pasirana rajčica (500 g.) košta oko 1,40 eura, a od ponedjeljka cijena mora pasti ispod 1,10 eura.

Više je takvih primjera vezanih uz poznate brendove koji su osjetno skuplji od trgovačkih marki. Uskoro ćemo vidjeti što će se s njima događati – hoće li im cijena pasti ili će nestati s polica, piše Danica.hr.

‘Imamo prostora za sniženje‘

Dopredsjednik HUP-a Udruge trgovine Mirko Budimir gostujući u središnjem Dnevniku HTV-a rekao je kako je Vlada ograničila cijenu na 30 proizvoda i to je obaveza svih trgovaca da je primjenjuju od sutra.

“Ostali trgovci će imati sniženje u skladu sa svojim mogućnostima. Tu će biti različita sniženja – do 50 posto, a neka će biti možda i simbolična. To sve ovisi o trgovcu i njegovom dobavljaču”, rekao je.

Istaknuo je i da trgovci nisu ostvarivali ekstra profit.

“Mi smo uvoznici prehrambenih proizvoda, mi nemamo dovoljno svoje proizvodnje, a cijene prehrambenih proizvoda bile su na svjetskom tržištu, na visokoj razini. Mi u deficitu, oko milijardu i 700 milijuna eura sa prehrambenim proizvodima, pićima i duhanskim proizvodima. Prošlih pet godina smo bili na milijardu, znači to nam se povećalo i to je automatski diglo cijene koje smo mi imali kod naših trgovaca. Sada je ta cijena počela padati i vani, a i naši proizvođači su isto počeli spuštati cijenu, tako da imamo prostora za sniženje”, istaknuo je.

Više u kategoriji Politika i gospodarstvo