IzdvojenoRegija

Vinogradi Rizman proglašeni su najljepšima u Europi: Hrvati ‘prešišali’ Talijane i Francuze

0

Naravno, jedina svrha vinograda je da bude učinkovito i profitabilno mjesto za proizvodnju vina, ali velika nadmorska visina među prekrasnim brežuljcima, često blagoslovljena toplom, sunčanom klimom, znači da odličan uzgoj grožđa i prirodne ljepote često idu ruku pod ruku.

Pojedini dijelovi Europe apsolutno su preplavljeni vinogradima, ali ako idete kušati vino i slikati se za Instagram, trajektni operater DFDS daje odgovor na pitanje koje je odredište najbolje.

Vinarija Rizman najljepša je u Europi

Listu od deset najljepših vinograda u Europi, DFDS kreirao je nakon pregleda 20 tisuća recenzija na Googleu.

Na prvom mjestu, s ocjenom 97,9 od 100, pronašla se Vinarija Rizman u južnoj Hrvatskoj. Nadilazeći poznate vinske regije poput Italije i Francuske, ovaj je vinograd u obiteljskom vlasništvu, zauzima 23 hektara zemlje i krasi ga više od 1700 stabala maslina. Nalazi se u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, u mjestu Komarna pored Pelješkog mosta, a u 2012. godini u samom vinogradu obitelj Štimac, u čijem vlasništvu su vinogradi Rizman, izgradila je i vinariju. U njihovom vinogradu više od 90% nasada čine autohtone sorte Plavac mali, Pošip i pomalo zaboravljeni Tribidrag.

Nimalo iznenađujuće, Italija je zauzela visoko drugo i treće mjesto na listi, s vinarijom Poggio del Moro Boutique i vinarijom San Giorgio a Lapi, obje u središnjoj Italiji između Firence i Rima.

S druge strane, Francuska se ne pojavljuje sve do mjesta broj pet s Château de la Crée, a odmah nakon nje slijedi Ujedinjeno Kraljevstvo s vinogradom English Oak.

Deset najljepših vinograda u Europi

Više o ovom istraživanju DFDS-a možete saznati ovdje.

Više u kategoriji Izdvojeno