IzdvojenoPolitika i gospodarstvo

USKLAĐIVANJE Zbog inflacije prosječne mirovine rastu za 20 eura

0

Prvo ovogodišnje usklađivanje mirovina  iznosit će 5,44 posto nakon čega će prosječne mirovine porasti za dvadesetak eura.  Državni zavod za statistiku objavio je danas  podatke o plaćama u 2022 godini koji pokazuju da je usporio rast plaća te  su u drugom dijelu prošle godine bruto plaće porasle 2,5 posto u odnosu na prvi dio godine. U prosincu je prosječna plaća u Hrvatskoj bila 7878 kuna neto, piše Večernji list.

Inflacija je u drugom dijelu godine prema prvom bila 6,7 posto, što prema formuli za usklađivanje mirovine donosi povišicu od 5,44 posto. U rujnu su,  podsjećamo, mirovine porasle 6,18 posto. U travnju će stići i razlika za siječanj i veljaču, što će biti u prosjeku 60 eura više nego ovaj mjesec.  U ovom je mjesecu već stigla  povišica od 10 posto za obiteljske mirovine, te 3 posto za najniže mirovine.

Prosječna starosna mirovina iznosi 410 eura, a  bez inozemnih osiguranika koji su dio staža odradili drugdje, najčešće u nekadašnjim republikama SFRJ, prosječna mirovina je 467 eura. Prosječna obiteljska mirovina isplaćena u veljači skočila je  na 336 eura, a bez inozemnih osiguranika na 380 eura.

Više u kategoriji Izdvojeno