IzdvojenoZabava i kultura

U Kominu svečano otvoreni dani svetkovanja svetog Ante, zaštitnika župe

0

Sinoć su u Kominu svečano otvoreni dani svetkovanja župnog zaštitnika, sv. Ante.

Na početku je bila ispovjed sa više svećenika, slijedila je pobožnost svetom Anti, a potom sveta misa. Prije svete mise svečano uz zvuke zvona i pjesmu župskih pjevača, iznešene su relikvije svetog Ante pred narod gdje će biti izložene do četvrtka navečer. Svetu misu je predvodio don Stipan Šurlin.

U svojoj je propovjedi naveo da slavimo svetog Antu, čovjeka koji je dopustio Bogu da uđe u njegov život. Jer svecom se ne rađa, svecom se postaje. Prepreka tome je zatvorenost čovjeka. Čovjek pokušava ostvariti svoj cilj bez Božje nazočnosti, rekao je don Stipan.Kod svetog Ante to nije bio slučaj. Planove sa njegovim životom su imali i roditelji i vjerski poglavari. Ali sveti Ante odlučuje ići drugim putem. Želi svjedočiti za Krista. Ali mnogi time ostaju razočarani. Jer imali su planove. I danas je to slučaj sa roditeljima i djecom. Sa odraslim ljudima. Svi imaju neka očekivanja i želje. Često ne prihvaćaju stvarnost. Nekim se stvarima daje prednost pred važninim stvarima. Pred duhovnim rastom da bi postali djeca Božja. Gospodine, samo ti me možeš spasiti zavapio je sveti Petar. Zato je čovjeku važno da mu u životu Bog bude nazočan. Kao i svetom Anti. Zato odaberite Boga da vam bude snaga u svim vašim životnim iskušenjima, zaključio je don Stipan.

Iza svete mise slijedio je koncert klapa i župnih zborova u organizaciji udruge HKZ MI.

Nastupili su Kominski pivači, klapa Kolajna, ženski zbor Gradac, klapa Viole iz Drvenika, župni zbor Slivno, pučki pivači Slivno, pučki sa Bagalovića, župni zbor iz Opuzena, a ispred crkve su svoj ples i pjesmu prikazali mali folkloraši iz župe Bagalović.

Poslije koncerta bio je prigodni domjenak za sve nazočne.

Tekst i foto: Župa sv. Ante, Komin

Više u kategoriji Izdvojeno