IzdvojenoRegija

U GRADCU PROPADA 11 ODMARALIŠTA ’Ovo traje već 32 godine! Ili ih vratite vlasnicima ili ih dajte u zakup‘

0

Hoće li se ikada 11 bivših odmarališta na području općine Gradac i jedno u Igranima, a koja su bila u vlasništvu tvrtki iz Bosne i Hercegovine i Srbije, privesti svrsi i renovirati da ne zjape prazna i derutna? Odgovor ne znamo, a ne zna ga ni grački načelnik Matko Burić, a možda ni Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine koje nam još nije dalo odgovor na ovo pitanje, piše danas Slobodna Dalmacija.

Kako kazuje načelnik Burić, nad svim odmaralištima vrijedi uredba o zabrani raspolaganja imovinom.

– Vrijeme je da se napokon nakon 32 godine riješi status odmarališta na području općine Gradac. Neka ih država ili vrati vlasnicima ili raspiše natječaj za zakup u hotele pa ćemo imati velik broj zaposlenih ljudi s područja cijele općine i Makarske rivijere. Ovakav status quo nikome ne ide u korist, a natječaji raspisani 2018. godine su poništeni – ističe Burić.

Pristigle 362 ponude

Podsjetimo, nekadašnje Ministarstvo državne imovine 10. studenog 2018. godine raspisalo je javni poziv za podnošenje ponuda za zakup nekretnina-bivših odmarališta, i to njih 15, od kojih je 11 na području općine Gradac, a jedno u Igranima. Za ukupno 15 nekretnina pristigle su 362 ponude.

U zakup se na 30 godina i s ugostiteljsko-turističkom namjenom davalo bivše odmaralište ‘’Trgovci’’ u Gradcu, prvi red do mora, površine 1540 metara kvadratnih s početnom cijenom godišnjeg zakupa od 30.800 kuna. U zakupu su bili bivše odmaralište ‘’Vila Bosanka’’ Gradac, prvi red do mora na površini od 1431 m², a početna cijena godišnjeg zakupa bila je 28.620 kuna, a tu je i bivše odmaralište “Saobraćajci” Gradac, prvi red do mora, površine 3567 m², a početna cijena godišnje zakupnine bila je 71.340 kuna.

Na zakup od 30 godina dano je bivše odmaralište ‘’Građevinari’’ Gradac, 30 metara od mora, površine 3793 m², a početna cijena zakupnine bila je 75.840 kuna.

Početna cijena godišnje zakupnine bivšeg odmarališta ‘’H2O’’ u Gradcu uz samu morsku obalu, površine 2836 m², bila je 56.720 kuna, a tu su i odmaralište “Mostarci” šest metara od mora, površine 1302 m² i početne cijene zakupa od 26 tisuća kuna pa odmaralište ‘’Valter Perić’’ od 368 kvadrata, Ekspres restoran – Gradac, odmaralište ‘’Đuro Salaj’’ – hotel od pet etaža, 20 metara od mora, površine 6351 m², odmaralište ‘’Robne kuće Beograd’’ na 3292 m², bivše odmaralište ‘’HIT Podaca (Mostar)’’- zgrada udaljena šest metara od mora na površini od 1140 m², te bivše odmaralište hotel ‘’Novi Sad’’ u Igranima, a riječ je o nekretnini udaljenoj 20 metara od mora, površine 4436 m².

Ostale tri nekretnine koje je tadašnje Ministarstvo državne imovine davalo u zakup nalaze se na Rabu, u Slanom i Biogradu na Moru.

Piše Dijana Turić/Slobodna Dalmacija

Više u kategoriji Izdvojeno