0

Ružice, poljupci, slatki poklončići, šetnjice i držanje za ručice. Neki od toga osjete leptiriće u trbuhu, dok se drugima pak diže želudac. Bilo kako bilo, nema dvojbe da nam je Valentinovo, ma na koji se god način to dogodilo, ušlo pod kožu.

Svi znaju da se Valentinovo obilježava 14. veljače. Tada, naravno, ‘misteriozno’ poskupe cijene ruža, a trgovine se danima prije preplave čokoladama u obliku srca. No, kako prenosi History, povijest Dana zaljubljenih i priča o njegovom svecu zaštitniku, nije baš u potpunosti jasna.

Legende o Valentinu

Veljača se, naime, odavno smatra najromantičnijim mjesecom u godini, no Valentinovo se posebno ističe, upravo zbog svetog Valentina. Tu svakako valja istaknuti da Katolička crkva priznaje najmanje tri različita sveca po imenu Valentin ili Valentinus, od kojih su svi bili mučenici.

Legendi je puno, no jedna od najpoznatijih tvrdi da je Valentin bio svećenik koji je služio u trećem stoljeću u Rimu. Tadašnji je car Klaudije II. smatrao da su samci bolji vojnici od onih sa ženama i obiteljima, pa je mladićima zabranio brak.

Valentin je to, prema legendi, smatrao nepravednim, pa je u tajnosti sklapao brakove. Njegova je prkos trajala sve dok ga Klaudije nije otkrio i naredio da ga se ubije. Druga legenda pak tvrdi da je Valentin bio biskup iz Ternija te da je i on pogubljen zahvaljujući svojoj zadaći, ali i caru Klaudiju.

Međutim, nisu sve legende usredotočene toliko na sklapanje brakova. Ostale navode da je Valentin ubijen jer je pokušao pomoći kršćanima da pobjegnu iz rimskih zatvora, gdje su ih često tukli i mučili.

Herojska i romantična figura

Štoviše, čak je i Valentin prema jednoj legendi bio zatočenik te je prvo ljubavno pismo poslao kćeri svog tamničara u koju je bio zaljubljen. Prije smrti joj se na pismo potpisao s riječima ‘From your Valentine’, što je izraz koji se u zemljama engleskog govornog područja i danas koristi.

Valentin je, u svakom slučaju, prikazan kao jedna herojska i romantična figura, što ga je naposljetku dovelo i do toga da postane jedan od najpopularnijih svetaca, pogotovo u srednjovjekovnoj Engleskoj i Francuskoj. Kada je riječ o samom datumu proslave Dana zaljubljenih, mnogi vjeruju da je za to uzet 14. veljače, isključivo iz razloga jer je tada spomen na godišnjicu Valentinove smrti ili pokopa. Međutim, drugi tvrde da u tome svoje prste ima Katolička crkva.

Naime, postoji mnogo tvrdnji da je sredina veljače uzeta za blagdan svetog Valentina, u nastojanju Katoličke crkve da ‘kristijanizira’ drevni rimski vjerski praznik, Luperkalije, kojeg su stari Rimljani slavili 15. veljače.

Za romantiku je zaslužno parenje ptica

Za one koji ne znaju, Luperkalije su bile festival plodnosti posvećen rimskom bogu poljoprivrede, Faunu, kao i utemeljiteljima Rima, Romulu i Remu. Luperkalije su, zapravo, preživjele početni uspon kršćanstva, sve dok papa Gelazije nije proglasio 14. veljače danom svetog Valentina, a rimski vjerski praznik nekršćanskim.

Unatoč tome, 14. veljače tek se kasnije u potpunosti počeo povezivati s ljubavlju. Tijekom srednjeg vijeka, u Francuskoj i Engleskoj vjerovalo se da je 14. veljače početak sezone parenja ptica, što je zapravo bilo najveći poticaj da Valentinovo postane dan za romantiku.

Prvi koji je obilježio Valentinovo kao romantični blagdan, bio je engleski pjesnik Geoffrey Chaucer. On je, dakle, spomenuo Valentinovo u svojoj pjesmi ‘Parliament of Foules’ davne 1375. godine, nakon čega su se polako počele pojavljivati ljubavne čestitke.

Svakako je zanimljivo da prva poznata i sačuvana čestitka za Valentinovo potječe iz 1415. godine. Nju je svojoj ženi poslao Charles, vojvoda od Orleansa, dok je bio zatočen u Londonskom tornju nakon zarobljavanja u bitci kod Agincourta.

Kakve veze ima Kupid?

Na čestitkama se nerijetko pojavljuje i Kupid, mali i debeljuškasti anđeo, koji svojim strijelama ljubavi spaja nesuđene ljubavnike. Riječ je, zapravo, o rimskom bogu Kupidu, koji svoje korijene vuče iz grčke mitologije gdje je poznat kao bog ljubavi Eros.

Ako je za suditi prema starim grčkim pjesnicima, Eros je bio izrazito atraktivan besmrtnik, koji se igrao emocijama bogova i ljudi, koristeći zlatne strijele da potakne ljubav, a olovne da potakne međusobnu odbojnost.

Tek se, doduše, u helenističkom razdoblju, odnosno oko 300 godina prije Krista, počeo prikazivati kao nestašni, mali i debeljuškasti anđeo, kojeg i dan danas svi lako mogu prepoznati. Iz tog je razloga, naposljetku, i postao dio moderne pop kulture, pogotovo kada je riječ o romantici.

More čestitaka i ruža

Valentinovo je izrazito popularan blagdan, što dokazuje i činjenica da se jedino za Božić pošalje više čestitaka. Osim toga, 14. veljače dan je kada se kupuje i najviše cvijeća, uz, naravno popularni Majčin dan.

U Hrvatskoj se obilježavanje Valentinova pretežito povezuje uz utjecaje iz američke pop kulture, no ističe se činjenica da je u Međimurju nekada postojao običaj da se 14. veljače djeci u dvorištu ostavljaju peciva u obliku ptica, jer se tad ‘ftičeki ženiju’.

Iako se Valentinovo obilježava u većini zemljama svijeta, prema pisanju Wedded Wonderlanda, njih sedam ga je u potpunosti ‘otpisalo’, čak i kad je riječ o komercijalnoj proslavi. Tako se, primjerice, Valentinovo ne slavi u Maleziji, Indoneziji, Iranu, Indiji, Pakistanu, Saudijskoj Arabiji, ali i Rusiji, koja ga obilježava na Dan žena.

Više u kategoriji Izdvojeno