0

Nova knjiga autora Ive Oreškovića, ‘Kraljica Neretve“ s važnim podnaslovom „duzina pisama“ predstavit će se u Domu kulture u Pločama ove subote 11. veljače s početkom u 19 sati. Promotori su predsjednica Južnohrvatskog ogranka Društva hrvatskih književnika Anita Martinac, dr. sc. Domagoj Vidović iz Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje u Zagrebu, te predsjednik Društva dubrovačkih pisaca Boris Njavro. Izdavač je sam autor, uz veliku pomoć Konobe Jadran iz Ploča.

Pjesme će čitati Suzana Dragobratović Mušan i Vatroslav Markotić, a nakon promocije uslijedit će koncert mladog banda The Bad Week, koji su oduševili i publiku i žiri na nedavnom „Talent showu“.

Ivo Orešković rođen je 1968. godine u Zagrebu. Srednju školu završio je u Dubrovniku, diplomirao na studiju povijesti i arheologije u Zadru, a doktorirao na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Radi u Državnom arhivu u Dubrovniku u Arhivskom sabirnom centru u Metkoviću kao viši arhivist na obradi i sređivanju arhivskih fondova sudova iz vremena austrijske uprave i između dva svjetska rata. Bavi se znanstvenim istraživanjem povijesti svakodnevnice i iseljavanja stanovništva s dubrovačkog područja u 19. i 20. stoljeću.

Autor je romana „Dan kad je umro prijatelj“ i zbirke poezije „Mačak“ u izdanju Društva dubrovačkih pisaca, zatim knjige „Malvasija – glasovito vino još iz doba Dubrovačke Republike“, te dijaloga između sluškinje Pavle i gospara Điva u slikovnicama Dubrovačkih muzeja „Pavle i Đivo u vremeplovu Republike“, „Pavle i Đivo u Rupama“ i „Pavle i Đivo u Pomorskom muzeju“.

Više u kategoriji Zabava i kultura