Politika i gospodarstvo

SUTRA SE SAZIVA SABOR Evo koji će zastupnici zastupati X. izbornu jedinicu

0

U sljedećem sazivu Sabora koji bi se trebao konstituirati iz prvog pokušaja bez problema, s obzirom na to da je dogovorena većina,  X. izbornu jedinicu iz redova HDZ-a će zastupati Damir KrstičevićDalibor Milan, gradonačelnik Metkovića kao zamjena za Branka Bačića koji ostaje ministar i u narednoj vladi, zatim Ivan Budalić, gradonačelnik Imotskog umjesto župana Blaženka Bobana,  predsjednik lokalnog ogranka stranke Tomislav Šuta, gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković i bivši splitski poteštat Andro Krstulović Opara. Niti jedna žena iz ‘udarne’ izborne jedinice neće u saborske klupe.

General Krstičević je ušao u Sabor s posljednjeg mjesta, skupio je najviše preferencijalnih glasova na listi. Iako se očekivalo da će zamrznuti mandat, Krstičević koji je do sada obnašao funkciju posebnog savjetnika premijera Andreja Plenkovića, ipak će u Sabor. Barem neko vrijeme. Kao potencijalna zamjena se spominje Danica Baričević, koja je u prošli saziv ušla kao zamjena Bačiću. Ali, to je još na dugom štapu.

Prema dogovoru, koji bi se sutra trebao potvrditi dizanjem ruku podrške, predsjednik Sabora ostaje HDZ-ov Gordan Jandroković, koji je na toj funkciji od 2017. godine. Iz vladajuće kvote Željko Reiner bi ostao HDZ-ov potpredsjednik, te u ime partnera iz DP-a Ivan PenavaFurio Radin će biti potpredsjednik iz Kluba nacionalnih manjina, a još dva će predložiti oporba.

Što se tiče koalicije Rijeke pravde, iz X. izborne jedinice će, podsjetimo, SDP-ovi Ranko OstojićIvana Marković i Mišo Krstičević te Centrova Viktorija Knežević kojoj je Ivica Puljak ustupio mjesto. Stipo Mlinarić i Ivica Kukavica su DP-ovi zastupnici, a Mostovi Božo Petrov i Ante Kujundžić.

Izvor: Dalmatinski portal

Više u kategoriji Politika i gospodarstvo