GradIzdvojeno

STUDIJSKO PUTOVANJE Predstavnici Grada Ploča, PLORE i lokalni poljoprivrednici boravili u okolici Ptuja

0

U okviru aktivnosti „Pametna sela – case study Slovenije“ koja je sufinancirana kroz Poziv Nacionalne mreže ZPP-a u 2023. godini, Grad Ploče je u partnerstvu s Razvojnom agencijom Grada Ploča, PLORA d.o.o. i LAG-om Neretva te u suradnji s LAS-om Bogastvo podeželja organizirao je studijsko putovanje u Sloveniju. Predstavnici Grada Ploča, PLORA d.o.o. te lokalni poljoprivrednici su od 24. do 26. travnja boravili u okolici Ptuja s ciljem edukacije te upoznavanja s primjerima dobre prakse u okviru primjene koncepta pametnih sela.

Prvog dana studijskog putovanja na području Ptuja sudionicima studijskog putovanja prezentirani su primjeri dobre prakse koje je moguće implementirati na ruralnim područjima grada Ploča, nakon čega je u večernjim satima održan sastanak s predstavnicima LAS-a Bogastvo podeželja na kojem su isti prezentirali svoj rad s primjerima dobrih praksi te je dogovorena buduća projektna suradnja koja će za cilj imati poboljšanje kvalitete života stanovnika ruralnih područja na području grada Ploča.

Drugog dana studijskog putovanja kroz jutro je održan sastanak s predstavnicima LAS-a Ovtar Slovenskih Gorica u Lenartu, nakon čega su predstavljeni primjeri dobrih praksi na području ove općine, što uključuje uređenu tržnicu, automat za prodaju lokalno uzgojenih proizvoda te druge primjere dobre prakse. Uslijedio je odlazak u Kungotu na seosko imanje Leber koje je prepoznato kao primjer dobre prakse razvoja nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima, čime se poljoprivrednicima željelo prezentirati nepoljoprivredne djelatnosti koje mogu razvijati na svojim OPG-ovima. Tijekom ovog dana posjećen je i podrum Herberstein koji je identificiran kao primjer dobre prakse korištenja kulturne baštine s ciljem prezentiranja lokalno proizvedene hrane.

Trećeg dana studijskog putovanja posjećeno je Simoničevo domaćinstvo u Trnovskoj vasi, odnosno sudionicima studijskog putovanja prezentiran je primjer tradicionalno izgrađenog imanja koje je obnovljeno kroz suradnju JLS s lokalnom zajednicom. Obnova ovog imanja specifična je iz razloga jer je obnova pokrenuta na inicijativu JLS, a u samoj obnovi sudjelovao je veći broj lokalnih stanovnika, rezultat čega je atraktivna lokacija koja prezentira kulturnu baštinu ruralnog dijela Slovenije. Prije samog povratka posjećena je i Kuća vina Kokol u Ciglencu čije je poslovanje specifično budući da se vlasnici osim proizvodnje i prodaje vina bave proizvodnjom proizvoda od koštica grožđa (ulje, brašno i dr.) te drugih proizvoda kao što su proizvodi od bučinih koštica. Moguće je istaknuti ovo imanje kao jedno od imanja koje potiče zero-waste pokret u poljoprivredi, a koji bi mogao potaknuti poljoprivrednike u Republici Hrvatskoj na učinkovitije upravljanje ostacima poljoprivredne proizvodnje.

Studijsko putovanje sufinancirano je sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za ruralni razvoj: Europa ulaže u poljoprivredna područja kroz mjeru tehničke pomoći – podmjera 20.2. „Podrška za osnivanje i upravljanje Nacionalnom ruralnom mrežom.

Više u kategoriji Grad