0

Iako je prvi dio subote u većini Hrvatske prošao u znaku stabilnog vremena, prema sredini dana , preko zemlje se premještao frontalni sustav. On je donio prolazno jaču naoblaku te ponegdje slabe oborine.

Tako je u dijelovima Dalmatinske zagore, a osobito Zabiokovlja tijekom prijepodnevna bilo malo kiše, a na Biokovu, Dinari i Kamšenici pada snijeg čija se snježna granica stalno spušta, prenosi Dalmacija danas.

Najvažnije obilježje prvog dijela subote je vjetar koji je prvo zapuhao u unutrašnjosti zemlje. Jak sjeverac tamo je imao udare do 90 km/h što je bilo dovoljno da uzrokuje brojne probleme u vidu pada stabala ili lomova grana.

Do sredine dana jaka tramontana zapuhala je na većem dijelu obale, međutim njeno stalno jačanje očekuje se sljedećih sati tako da su najjače brzine vjetra u Dalmaciji tek ispred nas. Nema nikakve sumnje da će najjači vjetar tijekom popodneva i večeri puhati upravo u Dalmaciji što će donijeti brojne probleme pa očekujemo da će naši vatrogasci imati pune ruke posla.

Gotovo svugdje se očekuju udari preko 100 km/h, a u mnogim područijima, osobito ispod Biokova očekuju se organski udari tramontane i bure, prognozira Rade Popadić za Dalmaciju danas.

Prije podne je bio najtopliji dio dana, ali sredinom dana temperature će se znatno spustiti, tako da će navečer ponegdje uz obalu biti oko 5 Celzijevih stupnjeva, a uz olujnu buru i tramontanu osjet hladnoće će biti ispod nule.

Bura će tijekom nedjelje lagano slabiti, ali će biti vrlo hladno.

Više u kategoriji Izdvojeno