0

Saborski zastupnici istaknuli su u srijedu u raspravi o predloženom Zakonu o vodi za ljudsku potrošnju da bi voda trebala biti zaštićena Ustavom, te upozorili da privatni koncesionari na bocama vode zarađuju enormne iznose novaca.

– Zaštitite nam vodu. Voda mora ići u Ustav, ako treba i referendumom – rekao je u ime Kluba Mosta Miro Bulj koji smatra da se u zakonskom prijedlogu samo prepisuju Direktive EU.

Upozorio je da su svi troškovi održavanja prebačeni na lokalne vodovode u vlasništvu lokalne samouprave, te se založio da vodovodi, umjesto po višoj tarifi plaćaju cijenu struje kao i kućanstva. Upozorio je da je zbog skuplje struje dovedena u pitanje i opskrba vode.

Bulj je kazao i da na izvoru Cetine postoji punionica vode koja je dana u koncesiju na 30 godina za pet tisuća kuna mjesečno.

– To popiju dvije krave u OPG-u – poručio je.

Ističući kako je naša zemlja jedna od najbogatijih zemalja u Europi po zalihama pitke vode, Darko Klasić (Klub HSLS-a i nezavisnog zastupnika Vladimira Bileka) upozorio je da je čak 72 posto uzoraka vode za ljudsku potrošnju na izvorištima neispravno. No, kazao je, to samo po sebi nije razlog za brigu jer se ispravnost vode osigurava obradom i potrebnom dezinfekcijom.

Klasić je ocijenio i da zakon predstavlja kvalitetan institucionalni okvir za upravljanje sustavom kontrole i osiguravanja odgovarajuće mjere kvalitete vode za ljudsku potrošnju te uređuje postupanje pojedinih tijela i njihovih nadležnosti. No, poručio je, za to je potrebno što prije donijeti i provedbene propise kao bi cjelokupan proces što prije postao operativan.

Davor Bernardić (Klub Socijaldemokrati) smatra također da što prije treba donijeti provedbene pravilnike. Upozorio je da zakon propisuje samo male prekršajne kazne, ali ne i umanjivanje cijene za one koji su građanima isporučili neispravnu vodu.

– Ta prekršajna kazna nije visoka i ona ne motivira nikog na pravodobni pojačani oprez i preventivne radnje kako voda ne bi bila zagađena. To je ono što je glavni problem zakona – poručio je.

Bernardić također vidi problem i u crpilištima koja su za relativno male naknade dana u koncesiju privatnim koncesionarima koji na bocama vode zarađuju enormne iznose novaca.

Barbara Antolić Vupora (Klub SDP-a) istaknula je važnost čuvanja vodnog bogatstva i pametnog gospodarenja vodom, upozorivši da zalihe nisu neiscrpne, što je pokazala i prošlogodišnja suša.

Zastupnici su u raspravi isticali da treba bolje zaštiti vodu u Hrvatskoj koja je po zalihama vode po glavi stanovnika u vrhu Europe.

(Hina)

Više u kategoriji Politika i gospodarstvo