GradIzdvojeno

Razgovor s Karlom Šestan: Naši sugrađani vole i žive kulturu

0

Prenosimo razgovor koji je objavljen u Godišnjaku grada Ploče 365, a koji ste ovih dana dobili u svojim poštanskim sandučićima.

Na čelu Pučkog otvorenog učilišta posljednje četiri godine mlada je magistra ekonomije Karla Šestan.

U tom periodu, gradska kulturna i zabavna scena napravile su značajne iskorake u kvaliteti, raznolikosti, a posebno u sadržajnosti ponude. Danas gotovo da nema tjedna u kojem Pločanke i Pločani ne mogu otići na neku scensku izvedbu, projekciju filma, kreativnu radionicu…, sve ono što oplemenjuje ljude i čini grad gradom. Pučko otvoreno učilište, malo po malo, postalo je inkubator gradskih zbivanja i učinilo da ovakvi sadržaji ne ovise samo o individualnim organizatorima.

Osluškujemo sugrađane

„Naši sugrađani generalno su zainteresirani za kulturna događanja. Sve što smo organizirali u prethodnoj godini bilo je odlično posjećeno, od pločanskog ljeta do adventa. Uvijek se trudimo osluškivati želje sugrađana, ponuditi im ono što ih zanima. Samo u 2023. imali smo preko 100 kulturnih događanja i preko 40 kino projekcija. Pokušavamo u grad dovesti aktualne i popularne kulturne sadržaje, poznata glumačka i scenska imena. Priliku dajemo i drugačijim i manje poznatim umjetnicima. Naravno da ne možemo očekivati posjećenost kao u velikim gradovima, svjesni smo da smo zapravo malen i mlad grad, bez duge tradicije u manifestacijama, no baš zato puna sala Doma kulture i puna ljetna terasa su pokazatelji da naši sugrađani vole i žive kulturu, ali im i treba omogućiti pristup takvim sadržajima.“

Nakon perioda u kojima je pandemija limitirala organizaciju većih događanja, zadnje dvije godine plodno su tlo za kreaciju zanimljivih programa, što se i vidi na rasporedu događanja.

 „Ljudi dosta dobro reagiraju na većinu događanja u našoj organizaciji, ali definitivno mogu izdvojiti Advent 2023. godine kao manifestaciju koja je najbolje odjeknula među sugrađanima. Potpuno nova lokacija u centru grada, stvaranje atmosfere božićne čarolije dekoracijama te bogati program uz klizalište je ono što je privuklo naše sugrađane. Izdvojila bih još i događanja za djecu, brojne kreativne radionice uz zabavne i kulturne sadržaj na koje smo dali naglasak, kao i keramičke radionice „Glina i vina“ za koje se uvijek traži mjesto više. Trudimo se ponuditi dodatnu vrijednost događanjima koje organiziramo. Naši sugrađani to prepoznaju što me inspirira za daljnji rad, a pogotovo nakon što su prestala ograničenja vezana uz pandemiju, ja u svome poslu mogu disati punim plućima. Nadam se i vjerujem da se to vidi u ponudi događanja.“

Planovi i želje za budućnost su veliki i ambiciozni, ali prvenstveno realni u odnosu na mogućnosti i potrebe grada. Cilj nije megalomanija nego kvalitetan 100+ kulturnih događanja organiziralo je PUO tijekom 2023. i adekvatan program u kojem sve generacije mogu pronaći nešto za sebe.

„Kroz godine rada Turističke zajednice, Grada Ploča, naše ustanove i raznih udruga mogu reći da Ploče već sad imaju dovoljan broj festivala i događanja koji se tradicionalno održavaju iz godine u godinu. Trendovi se toliko brzo mijenjaju da je nezahvalno izdvojiti nekoga s estrade, trudimo se pratiti trendove, s tim da ne zanemarimo kvalitetu i da ne zaobiđemo nijednu skupinu naših sugrađana. Otkrit ću da, svaki Božić, u vrijeme prikazivanja baleta „Orašara“ u mnogim kazalištima diljem zemlje, poželim ga ponuditi našim sugrađanima. Evo, to je nešto što je čista kultura, a ne podilazi trendovima. Optimist sam i nadam se da će u nekoj varijanti to biti realnost i u našem Domu kulture.“

Kalendar sljedećeg pločanskog ljeta već je gotovo definiran i ono što je sigurno je da će biti bolje i sadržajnije nego dosadašnja.

Slijedi bogato ljeto

„I ove godine planiramo ispuniti Pločansko ljeto bogatim sadržajima za svakoga. Svakako idemo i s Dječjim pločanskim ljetom, projekt koji smo pokrenuli prošle godine, koji je bio odlično prihvaćen od strane djece i roditelja i koji će vjerujem postati jedna lijepa tradicija našeg grada. Ne bih htjela puno otkrivati, ali mogu reći da ćemo zasigurno svi skupa uživati u ovogodišnjem Pločanskom ljetu, s naglaskom na Maraton lađa, kroz koji želimo ponuditi nešto više i još zanimljivije nego proteklih godina.”

Više u kategoriji Grad