0

Hrvatska ratna mornarica dobila je svoju prvu kapetanicu bojnog broda! Naime, Darija Jurko na nedavnom obilježavanju Dana Hrvatskog vojnog učilišta promaknuta je kapetanicu bojnog broda odlukom predsjednika Zorana Milanovića.

Dariji (Gvozdenčević) Jurko to nije prvi put da probija plafon koji je najvećim dijelom rezerviran za muškarce. Ona je ujedno bila i prva časnica Hrvatske ratne mornarice koja je upućena u pomorsku operaciju EU NAVFOR „ATALANTA“Somalia – u veljači 2011. godine kao poručnica bojnog broda Darija Jurko (tada Gvozdenčević) bila je upućena u Zapovjedništvo spomenute operacije u Northwoodu, sjeverozapadno od Londona u Velikoj Britaniji, piše Obris.org.

Iz prigodnog kratkog životopisa kojeg je tom prilikom objavilo Ministarstvo obrane očito je da se radi o iznimnoj časnici. Prva hrvatska kapetanica bojnog broda rođena je 31. listopada 1975. u Zagrebu, gdje je i nakon 3 godine studije Elektrotehnike i računarstva 1996. otišla u SAD na US Naval Academy u Annapolisu (savezna država Maryland). Završila ju je među najboljih 10 posto studenata u klasi (kao 60. od ukupno 1.000 kadeta) i stekla zvanje diplomiranog inženjera elektrotehnike. Nakon završene Mornaričke akademije, Darija Jurko vraća se u Hrvatsku i postaje djelatna vojna osoba u Hrvatskoj ratnoj mornarici.

U HRM kbb Jurko završila je temeljnu i naprednu časničku školu, ispit za samostalno obnašanje dužnosti zapovjednice oružnog brodskog odreda na raketnoj topovnjači, te Vojno-diplomatsku školu u Zagrebu. U svojoj vojnoj karijeri Darija Jurko obnašala je dužnost zapovjednice oružnog brodskog odreda na tada novoj raketnoj topovnjači „Kralj Dmitar Zvonimir“, bila je časnica za međunarodnu vojnu suradnju u Odjelu za međunarodne odnose zapovjedništva HRM, kao i časnica za NATO i PfP u istom Odjelu zapovjedništva HRM. Posljednjih nekoliko godina kbb Jurko je Hrvatsku ratnu mornaricu zamijenila za Hrvatsko vojno učilište.

Aktivno se bavi sportom – bila je natjecateljica za Hrvatsku ratnu mornaricu u mornaričkom petoboju, golfu i plivanju, gdje je ostvarila vrhunske rezultate.

Više u kategoriji Politika i gospodarstvo