IzdvojenoPolitika i gospodarstvo

PRILAGODI SE Na jugu nikad manje nezaposlenih, Opuzen najaktivniji u obrazovanju odraslih

0

Godina na izmaku u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje bila je najbolja ikad. Prvi put u posljednjih 30 godina broj nezaposlenih u ljetnom dijelu godine pao je ispod 100 tisuća, a u silaznoj putanji je broj nezaposlenih osoba i u Dubrovačko-neretvanskoj županiji gdje su koncem listopada bile evidentirane 3.503 ili gotovo 300 manje nego u isto vrijeme lani.

POPULARNI ‘STALNI SEZONAC’

I dok mediji uglavnom prate teme vezane uz zapošljavanje uvezene radne snage, malo tko uopće spominje pogodnosti koje se nude nezaposlenom domicilnom stanovništvu i njegovim poslodavcima.

Predstojnica Područnog ureda HZZ-a Katarina Krile navodi samo dio poticajnih mjera za ‘domaće’, od kojih su ključne za korisnika potpuno besplatne:

– Nama bi bilo najlakše objaviti oglas za slobodna radna mjesta, ali uloga Zavoda na tržištu rada je puno šira kroz različite mehanizme aktivne politike zapošljavanja. Jedna od mjera je samozapošljavanje za nezaposlene osobe koje planiraju otvoriti vlastiti obrt ili d.o.o. U Županiji smo ove godine potpisali 76 ugovora za samozapošljavanje a kod zainteresiranih prevladavaju uslužne djelatnosti poput čišćenja, kozmetičkih i frizerskih salona, razne konzultantske djelatnosti, voljeli bismo da je više proizvodnih, no što je tu je – kaže Krile za Dubrovački vjesnik.

Poticaji za mjere samozapošljavanja u 2023. su zaključeni, novi ‘paket’ kreće dogodine u siječnju. Propisano trajanje mjere je 24 mjeseca, a visina subvencije, ovisno o odabranoj djelatnosti je bila do 15 tisuća eura, odnosno do 20 tisuća eura ako se radi o zelenoj/digitalnoj djelatnosti. Fiksni dio ugovora od 5 tisuće eura novi poduzetnici uglavnom koriste za plaćanje doprinosa, najamninu ili kupnju opreme. Koristi od mjera HZZ-a imaju i poslodavci kroz isplatu potpora za zapošljavanje nezaposlenih iz ranjivih skupina poput starijih od 55, mladih i osoba s invaliditetom, te osoba nezaposlenih dulje od 6 mjeseci. Na posebnoj cijeni za stimuliranje su zelene i digitalne djelatnosti, aktivne su i potpore za mlade pripravnike, a često se koristi i mjera ‘stalni sezonac’, većinom u turizmu, ali može i u poljoprivredi:

– Poslodavci koji žele da im se dobri sezonci vrate, potpisuju ugovor o stalnom sezoncu. Mi smo takvih potpisali 170, za oko šestotinjak radnika jer na jedan ugovor hotelske kuće često prijavljuju više osoba – tumači sugovornica i ističe vaučer za obrazovanje kao još jednu atraktivnu mjeru koju mogu koristiti i zaposleni.

OPUZEN NAJAKTIVNIJI

– Riječ je o obrazovanju odraslih za uključivanje na tržište rada, tzv. mikrokvalifikacija kroz kraće obrazovne programe od nekoliko mjeseci. Zainteresirani putem web stranice mogu odabrati obrazovni program iz rubrike digitalni, zeleni ili opći i izravno provjeriti što se kroz njega nudi. U cijeloj Hrvatskoj 139 pružatelja obrazovanja, korisnicima nudi stjecanje punih kompetencija u 348 vještina, a obrazovnih je programa ukupno 950, s tim da postoje isti programi kod različitih pružatelja. Korisnik sve obavijesti vezane uz odobrenje ili nadopunu zahtjeva može pratiti na svom korisničkom profilu u aplikaciji Moj vaučer. Obveza je korisnika program pohađati redovito online ili kroz nastavu uživo, u Hrvatskoj je već odobreno više od 11 tisuća vaučera, u Dubrovačko-neretvanskoj 115. Na jugu kandidati najčešće biraju program za knjigovođe, internetski marketing i brendiranje, asistente za upravljanje projektima i administratore za baze podataka. U pogledu obrazovanja odraslih posebno se aktivirala Srednja poljoprivredna i tehnička škola u Opuzenu s 8 programa, a i Turistička i ugostiteljska škola u Dubrovniku za dogodine sprema dosta ovakvih sadržaja. Želimo i ovim putem pozvati ljude da se uključe u edukaciju koja im može pomoći na tržištu rada jer je za najveći dio ponude potpuno besplatna, a nezaposleni dobiju novčanu pomoć za svaki dan sudjelovanja i putne troškove – ističe Katarina Krile i dodaje kako HZZ-ove mjere obrazovanja postoje i za poslodavce za obrazovanje zaposlenika na radnom mjestu, primjerice oko uvođenja ovih tehnologija, no interes nažalost nije ni približno zadovoljavajući, prenosi Dubrovački vjesnik.

 

Više u kategoriji Izdvojeno