0

Cijene sira u Europi su na vrhuncu i očekuje se pad, ali slijedi poskupljenje mesa, piše u nedjelju Večernji list, navodeći da samo pet država bilježi niže cijene od Hrvatske.

Kilogram gaude u zadnjem se tromjesečju 2021. na akciji mogao kupiti i za 29,99 (3,98 eura) ili 36,99 kuna (4,90 eura), a danas je najniža akcijska cijena tog najprodavanijeg sira u Hrvata 49 kuna (6,50 eura), premda se na popustu nađe i uvozne “kvazi” gaude, koja nije dozrela i prepuna je vlage zbog aditiva, za 5,49 €/kg (41,36 kn/kg).

Prema podacima TISUP-a (tržišno-informativnog sustava u poljoprivredi), cijena gaude u siječnju je u maloprodaji bila viša 24% u odnosu na isti mjesec lanjske godine, no još potkraj lanjske godine na akcijama je nije bilo za manje od 69,99 kuna, dok su joj “pune” cijene, ovisno o proizvođaču, rasle i na više od sto kuna (13,27 eura), gdjegdje i za više od 100 posto.

Prosječna cijena kilograma gaude domaćih proizvođača danas je od 10,90 €/kg (82,13 kn) do 11,94 €/kg (89,99 kn), pakirane po 150 g na podlošku i vrtoglavih 19,47 €/kg (146,70 kn/kg). 

Dodatno će poskupjeti meso, a najviše svinjetina. Izvještava Sanja Vištica, reporterka Dnevnika Nove TV.

Odlazak u mesnicu će više prazniti novčanik.

Tomo Hačić, vlasnik mesnice cijene nije dizao od studenog. Rekao je da cijene nisu održive pa će to morati promijeniti. “Kako su povećani nameti, troškovi porizvodnje svega morat ćemo i mi ići sa cijenama gore. Pogotovo u suhomesnatim proizvodima jer se klasično radi. Otišla je cijena i drva i svega tak da ćemo morat dizati”, objasnio je.

Cijene će dizati barem 5 do 6 kuna po kili gore. Svinjetina je prva na udaru poskupljenja. Branko Bobetić iz udruge Croatiastočar istaknuo je začuđujuće podatke:  “U veljači mjesecu u tri tjedna otkupna cijena svinjskih polovica je porasla, što se nikad nije dogodilo u tri tjedna, za 0,28 eura po kg. Prema tome, neminovno je da treba doći do korekcija cijena”.

Situacija na terenu, kažu proizvođači, ne odgovara stvarnim troškovima koje proizvođač ima. “To je na nekakvom održivom nivou, ali ako nam ponovno odu energenti gore, ako odu ponovno ostale stvari, ostali imputi, mi smo opet ispod granice rentabilnosti”, rekao je Vlado Biškup 

Na ruku poskupljenju ide i to što je prošle godine proizvodnja svinjskog mesa u Europi pala za oko 5%, a procjene za ovu godinu predviđaju daljnji pad za 4%. Dakle, neće biti viškova ni jeftinijeg mesa iz Europe kao što je to bilo nekad. Građani na spomen poskupljenja kažu da su već navikli na rast cijena, ali će morati jesti manje mesa.

Očekuju se i nešto manje korekcije cijena govedine i junetine, kažu u udruzi Croatiastočar.

Više u kategoriji Izdvojeno