IzdvojenoPolitika i gospodarstvo

Pavi Orepiću i Udruzi Radost uručena priznanja Dubrovačko-neretvanske županije

0

Najsvečaniji dio Skupštine Dubrovačko-neretvanske županije povodom Dana županije i blagdana sv. Leopolda Bogdana Mandića, bila je dodjela priznanja ovogodišnjim laureatima. Priznanja su uručili predsjednica Županijske skupštine Terezina Orlić i župan Nikola Dobroslavić.

Nagrada za životno djelo posmrtno se dodijelila profesoru Nikoli Miroševiću, koji je djelujući više od pet desetljeća, ostavio dubok trag u znanstvenom, nastavnom, stručnom i publicističkom radu o uzgoju vinove loze.
Nagrade za iznimna postignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju primili su Neven Fazinić, Veslački klub Neptun, Caritas Dubrovačke biskupije i udruga Radost iz Ploča. Nagrada za doprinos ugledu i promociji Dubrovačko-neretvanske županije u zemlji i svijetu u proteklom jednogodišnjem razdoblju dodijeljena je Pavu Orepiću i Mandolinskom orkestru KUD-a Metković.

U ime nagrađenih, nazočnima se obratio Nikola Mirošević, nećak pok. profesora Miroševića, koji je rekao kako je cijela njihova obitelj ponosna što je njihova loza iznjedrila doajena hrvatskog vinogradarstva i vinarstva, mentora i učitelja brojnih uglednih vinara.

– Nama koji smo s njim dijelili životne puteve, radosti, uspjehe i padove ostaje trajno sjećanje na ljudsku i profesionalnu veličinu čovjeka koji je prešao dug put od blata do zvijezda s časom vina podignutom za one koje je volio i koji su voljeli njega. Stoga mi sljednici moramo sačuvati pisana svjedočanstva, a ovu nagradu položiti u vitrinu ostvarenih priznanja našeg profesora što predstavlja jedinstvenu baštinu za nova pokoljenja – rekao je između ostaloga Mirošević te napomenuo kako je prof. Nikola bio zaljubljenik u svoj korčulanski kraj, ponosni Blaćanin.

Čestitao je i ostalim laureatima na primljenim priznanjima.

Udruga Radost

Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Radost djeluje na području Grada Ploča i DNŽ od 2000. godine s ciljem skrbi i rehabilitacije djece s teškoćama u razvoju i odraslih osoba s intelektualnim teškoćama i njihovih obitelji i svojim programima i projektima unaprjeđuje kvalitetu njihovog življenja i socijalnu inkluziju u društvu. Udruga u svoj rad uključuje volontere i senzibilizira javnost za probleme ,potrebe i mogućnosti osoba s invaliditetom.

Kroz projektne i programske aktivnosti udruga ima utjecaj na kreiranje lokalnih i javnih politika za osobe s invaliditetom, kao i stvaranje humanijeg okruženja, u kojem su oni bitni čimbenici izjednačeni sa svim drugim građanima (uklanjanju barijera, zapošljavanju marginaliziranih skupina i sl.). Udruga pruža nepostojeće ,nedostatne i unapređuje socijalne usluge poludnevnog boravka, osobne asistencije , psihosocijalne podrške, logopedske terapije ,pomoćnike u nastavi , radnu terapiju, edukacijsku rehabilitaciju, korištenje slobodnog vremena, savjetovanja i edukacije.

Pavo Orepić

Dr. Pavo Orepić je mladi neuroznanstvenik iz Ploča. On je, naime, osmislio robotsku proceduru koja može kod zdravih ljudi izazvati halucinacije čujenja glasova u kontroliranim laboratorijskim uvjetima. To revolucionarno otkriće demonstrira radikalno drugačiji pristup istraživanjima u psihijatriji i otvara vrata ka mogućnostima razvijanja potpuno novih metoda liječenja halucinacija.

Pavo Orepić trenutno radi kao postdoktorant na Sveučilištu u Ženevi, gdje analizira moždane signale pacijenata s farmakorezistetnom epilepsijom koji imaju elektrode implantirane u mozgu, s ciljem otkrivanja kako mozak procesuira govor. Orepić je uspostavio suradnju s FER-om i bolnicom Vrapče. U suradnji s profesorom Mariom Cifrekom n aFER-u sudjeluje u mentoriranju doktoranda koji radi tehničku nadogradnju jedne eksperimentalne procedure koju je razvio u sklopu svog doktorata.

Njegovi prijašnji radovi su pokazali da bi se ta procedura mogla koristiti kao klinički alat za detekciju raznih patoloških stanja svijesti. Rad ovog mladog znanstvenika već je uvelike međunarodno, pa i globalno prepoznat.

Tekst: Dulist.hr

foto: Dubrovački dnevnik

 

Više u kategoriji Izdvojeno