0

Župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban i Željko Ukić, predsjednik Uprave tvrtke “HŽ Putnički prijevoz”, danas su predstavili projekt nabave vlakova za relaciju Split-Zagreb te pilot projekt besplatnog prijevoza umirovljenika i osoba starijih od 65 godina.

Time se starijim građanima omogućuje neograničeno korištenje željezničkog prijevoza na području Hrvatske tijekom cijele 2024. godine, a pravo na besplatan prijevoz ostvaruje se na temelju pametne kartice “HŽ Putničkog prijevoza” i kupljenog profila po cijeni od 2,65 eura.

– Županija splitsko-dalmatinska financirat će izradu pametne kartice za svoje umirovljenike i građane starije od 65 godina. To smo dogovorili na radnom sastanku koji je prethodio ovom događaju – izjavio je Boban.

Ukić je istaknuo kako se isporuka vlakova očekuje u 2026. i 2027. godini te da će se nabaviti ukupno šest novih elektrodizelskih motornih vlakova.

– Važno je kvalitetno povezati Zagreb i Split i u skladu s tim već početkom iduće godine krećemo u javno savjetovanje vezano uz nabavku novih vlakova.

Novac će biti osiguran iz zajma Europske investicijske banke. Dio sredstava je za uređenje kapaciteta za održavanje, a ostatak je za nabavu novih vlakova – rekao je Ukić, piše Slobodna Dalmacija.

Foto: Ivan Aužina / Facebook / Ilustracija

Više u kategoriji Regija