IzdvojenoRegija

Obucimo za podršku zeleno: Nacionalni dan osoba s cerebralnom paralizom

0

Cerebralna paraliza broj je jedan na listi najčešćih motoričkih smetnji u djetinjstvu u svijetu te utječe na više od 17 milijuna ljudi. Studije također pokazuju da se cerebralna paraliza češće javlja kod muškaraca nego kod žena.

No vratimo priču na razinu naše zemlje. Svake se godine u Hrvatskoj 5. svibnja obilježava Nacionalni dan osoba s cerebralnom paralizom s ciljem podizanja znanja i javne svijesti o ovoj bolesti. U Hrvatskoj je u Registru osoba s invaliditetom registrirano više od 5.000 osoba koje imaju znatno oštećenje i invaliditet temeljem te dijagnoze.

Što je cerebralna paraliza?

Cerebralna paraliza je stanje koje nastaje nakon oštećenja mozga kod novorođenčeta i povezana je s raznim stupnjevima invaliditeta te je najčešći uzrok težih neuromotoričkih odstupanja u djece. Definira se kao grupa neprogresivnih poremećaja pokreta i položaja, uzrokovana razvojnim poremećajem ili oštećenjem nezrelog mozga.

Pojam „cerebralna“ odnosi se na mozak, a „paraliza“ na poremećaj pokreta i položaja. Oštećenje mozga nastaje prije, za vrijeme ili nakon porođaja, može biti različitog intenziteta i na različitim lokacijama u mozgu, a ovisno o lokaciji, javljaju se i simptomi. Često je prate intelektualne teškoće, problemi s vidom, sluhom, govorom, učenjem, epilepsija i druge poteškoće. Višestruki poremećaji prisutni su kod više od 25% osoba s cerebralnom paralizom. Spastični oblik cerebralne paralize je najčešći, čak u 80 do 90% slučajeva. Ostali oblici su ataksični, distoni i miješani.

Aktivnosti s ciljem podizanja svijesti

Hrvatski savez udruga cerebralne i dječje paralize redovito obilježava ovaj dan kako bi senzibilizirao javnost o pitanjima s kojima se suočavaju osobe s cerebralnom paralizom u svakodnevnom životu. Problemi pacijenata, njihovih obitelji i osoba koje o njima skrbe još uvijek nisu dovoljno poznati i prepoznati, a zadatak je cijeloga društva da osigura uvjete za izjednačavanje mogućnosti i unapređenje kvalitete života ove posebice vulnerabilne populacije.

Ne zatvarajmo oči

Obucimo danas zeleno za sve osobe koje žive s ovom dijagnozom. Zelena je boja rasta, obnavljanja života, ispunjava vibracijama te je zato zelena vrpca i odabrana kao simbol Svjetskog, ali i Nacionalnog dana osoba s cerebralnom paralizom. Ne zatvarajmo oči pred problemima s kojima se susreću te im pružimo podršku u svakom koraku za kojeg se bore od malih nogu.

I za kraj, poslušajmo što i oni imaju za reći. Pogledajte ovaj dirljiv video kojeg je snimila Udruga Leptirići prije par godina povodom Svjetskog dana osoba s cerebralnom paralizom, upoznajte te mlade, uporne i hrabre osobe koje ne odustaju od svojih snova, od života i koje s lakoćom mogu inspirirati bilo koga od nas.

Više u kategoriji Izdvojeno