0

Narednih dana najavljeno je kišno razdoblje s povišenim dnevnim temperaturama, a takvi uvjeti pogoduju razvoju i infekcijama uzročnika crne pjegavosti rozgve (Phomopsis viticola), čiji se simptomi mogu vidjeti na rozgvi koja poprima srebrenkasti izgled s vidljivim crnim točkicama (piknidi). Preventivne mjere suzbijanja u razvojnom stadiju mirovanja pupa moguće su primjenom pripravaka na bazi bakra (NORDOX 75 WG, CUPRABLAU Z 35 WG).

Također za učinkovito suzbijanje prezimljujućih oblika štitastih uši i štetnih grinja bakrenom pripravku može se dodati mineralno ulje (BIJELO ULJE ili MINERALNO SVIJETLO ULJE) ili koristiti gotovu tvorničku kombinaciju bakra i mineralnog ulja.

Podaci o registriranim SZB u RH vode se u Fitosanitarnom informacijskom  sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: https://fis.mps.hr/fis/javna-trazilica-szb/

Sredstva za zaštitu bilja primjenjivati u skladu s dozvolom poštujući upute na etiketi. Korisnik ne smije posjedovati, skladištiti niti primijeniti sredstva koja nisu registrirana u RH.

Sukladno Zakonu o održivoj uporabi pesticida (NN 46/2022) propisano je da su svi profesionalni korisnici sredstava za zaštitu bilja dužni voditi evidenciju o zaštiti bilja i čuvati je 3 godine kao i račune od kupljenih sredstava za zaštitu bilja te propisno zbrinuti ambalažu

Srećko Bošković mag.ing.agr.
srecko.boskovic@mps.hr

Više u kategoriji Politika i gospodarstvo