Regija

NEVJEROJATNO Vatrogasci spašavali djecu iz užarenih automobila u Makarskoj i Kaštelima

0

U utorak u 17.26 pripadnici JVP-a Makarska otvarali su zaključano vozilo u kojem je ostavljeno dijete. Isto su činili i pripadnici DVD-a Kaštela u Kaštel Lukšiću u 20.34 sati, prenosi Dalmatinski portal.

Pripadnici JVP-a Split pozvani su zbog požara motora na automobilu. Do njihovog dolaska vatra je ugašena.

Automobil je gorio u Kaštel Sućurcu, a u intervenirali su pripadnici DVD-a Mladost.

Dva kanadera priskočila su u pomoć pripadnicima DVD-a Baška Voda kod gašenja požara na vrhu Sv. Ilija na Biokovu. Vatra je izbila uslijed grmljavinskog nevremena na nepristupačnom terenu.

Imotski vatrogasci gasili su požar kablova na električno stupu, a pripadnici DVD-a Omiš u Marušićima požar trave i niskog raslinja.

Pripadnici DVD-a Split u Trajektnoj luci spašavali su mačića sa stabla.

Stručnjaci upozoravaju da se djecu u bilo kakvim okolnostima ne bi smjelo ostavljati same u automobilu, a pogotovo visoki rizik predstavljaju visoke ljetne temperature zraka.

Toplinski udar, objasnio je svojedobno ravnatelj Klaićeve dr. Goran Roić, nastupa kad tjelesna temperatura naraste na 40 i više stupnjeva Celzijevih, što rezultira prestankom rada organskih sustava, dovodi do trajnog oštećenja mozga i rezultira smrću. Tome prethodi pojačano znojenje, zagrijavanje, crvenilo kože, a zatim i konvulzije, grčevi, te nastupa koma i smrt.

Ako je vanjska temperatura 40 stupnjeva Celzijevih, za sat vremena u parkiranom autu, u okolnostima takvog staklenog kubusa, bit će 70 stupnjeva.

Više u kategoriji Regija