0

U bolničkoj kuti britanske bolnice Fran Stjepan Naranđa radi točno godinu dana piše Dnevnik.hr.

“Stvarno sam i više nego zadovoljan. Kontinuirano štrajkamo, borimo se za bolje uvjete”, javio se putem Skypea mladi liječnik Fran Stjepan Naranđa reporterki Dnevnika Nove TV Martini Bolšec Oblak.

Na pitanje poboljšavaju li štrajkovi uvjete rada u Britaniji rekao je kako još uvijek čeka zemlju gdje će zdravstvo biti savršeno organizirano “ali bolje mi je tu nego što je bilo u Hrvatskoj”.

Fran Stjepan jedan je od 1188 liječnika koji su otišli iz Hrvatske u posljednjih deset godina. Prema Atlasu liječništva najviše, njih 141, otišlo ih je upravo 2023. godine!

“Kada ih pitamo za razloge rangiraju ovako: uvjeti rada, uređenost sustava, a na trećem mjestu je plaća”, kaže Krešimir Luetić, predsjednik Hrvatske liječničke komore.

Zbog tih razloga odlaze u prosjeku 36-godšinjaci, u 57 posto slučajeva je riječ o liječnicama s osam godina iskustva. Najčešće odlaze u Njemačku. Manjak liječnika osjete i hrvatski pacijenti, a pogotovo je devastirana obiteljska medicina piše Dnevnik.hr.

“Samim time što nam nedostaje 400 liječnika na primarnoj razini, a bolnički liječnici odrade preko 3 milijuna prekovremenih sati godišnje, dovoljno govori imamo li ili nemamo dovoljno liječnika. Dakle, nemamo ih dovoljno”, upozorio je Luetić.

Obiteljski liječnici ministru zamjeraju jer se, kažu, više bave administracijom nego zdravstvom, kritike mu stižu i zbog ugovora za specijalizacije koje nazivaju robovlasničkim. I zbog toga, kažu krovne liječničke udruge, liječnici odlaze.

Ministar zdravstva Vili Beroš u ponedjeljak je pak izjavio: “Djelomično se osjećam krivim, kao i za svako drugo zbivanje u hrvatskome zdravstvenom sustavu, ali niz je faktora koji uječu na taj odlazak. Treba istaknuti da se dio naših liječnika vratio. Po prosječnom broju liječnika na 100 000 stanovnika ne stojimo uopće loše u Europi”.

U posljednjih deset godina najviše je otišlo anesteziologa, psihijatara, radiologa, ginekologa, pedijatara piše Dnevnik.hr. No struka upozorava da je stanje još ozbiljnije kada su u pitanju medicinske sestre. Procjena je da ih nedostaje oko četiri tisuće.

Tanja Lupieri, predsjednica Udruge medicinskih sestara objasnila je da “medicinske sestre čine 50 posto svih zdravstvenih djelatnika u sustavu i bitno nam je da ih imamo dovoljan broj jer to je velika opasnost za cijeli zdrvastveni sustav i za funkiconiranje ukoliko se ne počne proaktivno raditi na tome da se medicinske sestre što više zapošljavaju”.

Iako je Hrvata sve manje, potrebe za medicinarima nikad nisu bile veće.

Više u kategoriji Politika i gospodarstvo