EkologijaIzdvojeno

Nećemo biti kontejner Županije zato što netko ne radi svoj posao

0

Gradonačelnik Ploča na svojoj se službenoj facebook stranici osvrnuo na najavu da se zatvara Dubrovački deponij Grabovica “koji je na rubu kapaciteta.”

“Još nekih godinu dana i Dubrovnik, Dubrovačko Primorje i Konavle grcat će u smeću.

To je (javna) tajna koju znaju nadležni, ali mudro šute jer imaju rješenje po slovu zakona, a to je da će smeće početi odvoziti na najbliži deponij dok se ne izgradi regionalni centar za gospodarenje otpadom. Druga javna tajna je da centar neće biti gotov do 2027.

Koji je najbliži deponij? Pogađate, Ploče. I sve bi to bilo u redu i solidarno da se ne radi o potpunom nemaru i aljkavosti nadležnih kojima je voda, tj. smeće došlo do grla pa su spremni voziti kamione do Ploča i time, usput budi rečeno, plaćati najskuplji odvoz otpada u RH. Od Konavala do Ploča je 130 kilometara. Boli glava od množenja s brojem dana i utrošenog goriva, a da ne govorim koje će to divne scene biti, pogotovo usred sezone.

Naš Lovornik koji je prije godinu dana saniran po najvišim tehnološkim standardima, čime smo kupili svoj mir do otvaranja županijskog centra, sada bi trebao primati i do 5 puta više smeća dnevno. Tim tempom, ne bi izdržao do otvaranja centra.

Zašto “napuljski scenarij” nije prihvatljiv za jedne, a za Ploče bi trebao biti? Zašto se preko leđa građana Ploča mora lomiti nerad garniture koja nije pogledala Ploče zadnjih 10-20 godina?

Zašto bi građani županije plaćali odvoz otpada 10 puta skuplje, a toliko je drugih realnih i hitnih potreba?

Zbog nesposobnosti ljudi koje nije briga što ćemo mi ili netko u susjedstvu za par godina ostati bez liječnika opće prakse, koji u škole nisu investirali od prošlog tisućljeća, briga o otpadu im je zadatak za koji vidljivo nemaju kapacitete, ali eto sad su se sjetili Ploča, sad smo im dobri, a odgovornost prema javnom novcu im je nepoznanica.

Pružili bismo ruku suradnje da je praksa takva i u našem smjeru, ali od njih apsolutno ništa ne dobivamo. Ploče već imaju teretnu luku, ne treba nam novo prekrcavanje. Zato ozelenjavamo grad gdje stignemo, zato idemo u projekt luke nautičkog turizma. Nećemo biti kontejner Županije zato što netko ne radi svoj posao” – piše u objavi gradonačelnika Krstičevića.

Podsjetimo, danas smo objavili tekst o raspravi sa županijskog vijeća na kojoj je župan Dobroslavić, odgovarajući na vijećnička pitanja, naglasio da će “Lučino razdolje biti završeno do kraja 2025. godine. Zapamtite to svi!”

 

Više u kategoriji Ekologija