0

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković sa suradnicima i župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić sa suradnicima sastali su se u Stonu s poljoprivrednicima, školjkarima, vinarima i izaslanstvom otoka Mljeta.

Budućnost Centra za agrume dolini Neretve jedna je od tema o kojoj su razgovarali predstavnici ministarstva, županije, regionalne razvojne agencije DUNEA, Sveučilišta u Dubrovniku, Zavoda za mediteranske kulture i Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, a sve kako bi se u proizvodnju agruma u dolini Neretve uveo znanstveni pristup i razvio bolji sustav za izvrsne neretvanske proizvode.

Tom su prigodom, ministrica poljoprivrede Marija Vučković i rektor sveučilišta u Dubrovniku Nikša Burum, potpisali su Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za potrebe provedbe programa potpore za istraživanja utjecaja različitih tehnologija i agrotehničkih mjera na održavanje matičnih nasada visokih kategorija za razdoblje 2022. – 2024. godine.

Otpadne vode u Malostonskom zaljevu i određivanje dijela operativne obale za uzgajivače školjkaša teme su o kojima je bilo riječi na sastanku s predstavnicima školjkara, a  ribolov na području Nacionalnog parka Mljet bio je u središtu pozornosti na sastanku s izaslanstvom općine Mljet. Stanovnici tog otoka traže iste mogućnosti ribolova koje imaju ribari u drugim dijelovima Hrvatske.

Vinari iz Dubrovačko-neretvanske županije u prvom su se planu osvrnuli na vinsku omotnicu, rascjepkanost parcela, starije stanovništvo, ali i na potrebe uvažavanja vinara kojima je to sekundarno zanimanje.

Više u kategoriji Politika i gospodarstvo