0

Prema nerevidiranom, nekonsolidiranom izvješću Luka Ploče d.d. objavljenom na Zagrebačkoj burzi promet preko luke Ploče u prvih devet mjeseci ove godine iznosio je 3.7 milijuna tona robe, što je pad od 9,5 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine (2022: 4.1 milijuna tona). Pad se primarno odnosi na pad prometa rasutih tereta od 16 posto u odnosu na 3. kvartal 2022. godine.

„Potrebno je napomenuti da je Rusko – ukrajinska kriza tijekom 2022. godine donijela pozitivne efekte za poslovanje Društva uslijed poremećaja globalnih logističkih tokova, koji su i dalje prisutni u 2023. godini, ali u manjoj mjeri. Ukupan promet Društva je i dalje veći nego promet prije krize (porast od 37 posto kad se usporedi s istim razdobljem u 2021. godini)“, stoji u izvješću na Zagrebačkoj burzi.

Ukupni prihodi u prvih devet 2023. godine su iznosili 54,2 milijuna eura, a ukupni prihodi u istom prošlogodišnjem razdoblju iznosili su 84,1 milijun eura.

Iako promet bilježi pad od 9,5 posto u odnosu na prethodnu godinu, prihodi od prodaje lučkih usluga, kao temeljnog biznisa pločanske luke, koji iznose 27,6 milijuna eura, bilježi porast od 11 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine (2022: 24.8 milijuna eura). Isti je rezultat porasta prihoda od skladištarine. Prihod od prodaje robe iznosi 25,9 milijuna eura što je za 56 posto manje u odnosu na isto razdoblje prethodne godine (2022: 59 milijuna eura). Brod s robom se očekuje krajem 10. mjeseca 2023. godine. Pad cijena roba na svjetskom tržištu i dalje se bilježi u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, te efekt istog utječe i dalje će utjecati na ukupan prihod (i trošak) robe.

Utjecaj rusko ukrajinske krize na poslovanje

Rusko – ukrajinska kriza je tijekom 2022. godine donijela pozitivne efekte za poslovanje Društva uslijed poremećaja globalnih logističkih tokova, koji su i dalje prisutni u 2023. godinu, ali u manjoj mjeri. Naime, sjeverne luke su postale zagušene, a Crno more koje je u blizini ratnog područja je uzrokovalo poskupljenje osiguranja za brodove, što je doprinijelo poskupljenju logistike u tom pravcu, uz prisutnu obilnu zatrpanost.

Navedeni izazovi su usmjerili dodatne terete Društvu, te je ukupan promet i dalje veći nego promet prije krize (porast od 37 posto kad se usporedi s istim razdobljem u 2021. godini).

Društvo ne obavlja financijske transakcije preko nijedne ruske financijske institucije te nema financijsku izloženost prema istoj

Ljudski potencijali

Vidljiv je porast broja zaposlenih s 394 na 404 uspoređujući isto razdoblje tekuće i prethodne godine. Povećan je trošak zaposlenih za 3  posto u promatranom razdoblju. Prosječna bruto plaća iznosi 1.556 eura u promatranom razdoblju, a u istom razdoblju prethodne godine iznosila je 1.496 eura, što ukazuje na porast prosječnih plaća za 4 posto u promatranom razdoblju.

Više u kategoriji Izdvojeno