0

Od 13. do 31. ožujka svi učenici osmih razreda u Hrvatskoj pisat će nacionalne ispite iz osam predmeta – Hrvatskog, Matematike, Engleskog, Biologije, Fizike, Geografije, Kemije i Povijesti. Ispituje se gradivo od 5. do 8. razreda. Ispiti se, kako smo već pisali, ne ocjenjuju nego bodovi ulaze u bilješku u e-Dnevnik, a iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja navode da se učenici za njih ne trebaju posebno pripremati, prenosi portal srednja.hr.

Ovih dana NCVVO je školama poslao i detaljne upute o tome kako se ispiti provode. Testovi će u škole stizati u tri navrata – 9. ožujka 2023. Hrvatski jezik, materinski jezik, strani jezik, Matematika, zatim 16. ožujka Biologija i Fizika te 23. ožujka 2023. Geografija, Kemija, Povijest. Ispitne materijale preuzima školski koordinator te ih pohranjuje na sigurno mjesto, a važno je da škola osigura ormar ili prostoriju pod ključem i kojoj mogu pristupiti samo ravnatelj i koordinator. Vrećice s ispitnim materijalima, stoji to u uputama NCVVO-a, ne smiju se otvarati do početka ispita. Svi ispitni materijali su strogo povjerljivi i potrebno ih je nakon završetka ispitivanja vratiti u istoj kutiji u kojoj su dopremljeni.

Slično kao i na maturi, ispitni materijali za svakoga učenika zapakirani su u zasebnoj sigurnosnoj vrećici, u kojoj se nalazi i vrećica za povrat ispitnih materijala u koju je nakon završetka provedbe ispitivanja potrebno staviti sve ispitne materijale učenika.

Na dan pisanja ispita, provoditelji ispitivanja trebaju doći u školu najmanje 60 minuta prije početka ispitivanja kako bi stigli provesti pripremu učionica. U svakoj je učionici nalazit će se voditelj ispitivanja i dežurni učitelj. Učenicima će biti osiguran prostor za odlaganje osobnih stvari, a škola treba postaviti sat na vidljivom mjestu i osigurati dovoljan broj rezervnih kemijskih olovaka.

Učenici koji kasne više od 15 minuta ne bi trebali pristupiti ispitu

Među ostalim, navodi se u uputama NCVVO-a, nema miješanja razrednih odjela nego učenici jednog razreda ispite pišu u istoj prostoriji, a preporuka je da po svakoj klupi sjedi jedan učenik ili se među njima osigura adekvatan razmak. Na klupama bi trebalo biti označeno i gdje tko sjedi.

Na dan ispita učenici ulaze u učionicu u 8:30 i svoje osobne stvari, uključujući mobitele i sve druge elektroničke uređaje ugašene odlažu na predviđeno mjesto. Sa sobom uzimaju samo kemijsku olovku koja piše plavom ili crnom bojom te ostali dopušteni pribor za pisanje ispita koji se provodi. Nakon što sjednu na mjesto, učitelj će im podijeliti ispitne materijale, a od 8:45 čitati upute, dok će ispit započeti točno u devet sati.

– Ako učenik zakasni nakon što su ostali učenici već započeli s rješavanjem, voditelj ispitivanja uručuje učeniku ispitni materijal te ga ukratko i tiho upućuje u način njegove uporabe, nakon čega učenik može krenuti s rješavanjem ispita. Učenici koji kasne više od 15 minuta nakon što su ostali učenici počeli s rješavanjem ne bi trebali pristupiti ispitivanju budući da neće imati dovoljno vremena za rješavanje ispita, navodi se u uputama, prenosi portal srednja.

Na dan nacionalnih ispita ne bi trebalo biti drugih provjera

Preporučuje se i da učenici ne napuštaju ispitnu prostoriju, osim ako to nije prijeko potrebno. U tom slučaju dežurni učitelj prati učenika izvan učionice.

Kako navode iz NCVVO-a, izostanak učenika na dan pisanja nacionalnih ispita potrebno je opravdati kao i svaki drugi
izostanak s nastave, a nije moguće naknadno pisanje nacionalnih ispita. U uputi stoji i da škola ne bi trebala organizirati druge aktivnosti u dane pisanja nacionalnih ispita, osobito ako bi izostajali svi učenici razrednog odjela. Također, pisanje nacionalnog ispita iz pojedinog predmeta bilježi se kao nastava tog predmeta, a učenici na dan pisanja nacionalnog ispita trebaju imati najmanje tri nastavna sata uključujući i vrijeme pisanja nacionalnog ispita.

I na kraju, još jednom iz NCVVO-a naglašavaju – na dan pisanja nacionalnog ispita učenici ne bi trebali imati druge pisane ili usmene provjere.

Više u kategoriji Izdvojeno