Volontiranje je jedan od najvidljivijih izraza solidarnosti. Ono općenito nudi mogućnosti za sudjelovanje u aktivnostima koje pomažu u ispunjavanju potreba lokalnih zajednica, a time doprinose rješavanju važnih društvenih problema na terenu. Osim toga volontiranje, pogotovo mladih, omogućuje stjecanje korisnog iskustva, vještina i kompetencija za osobni, obrazovni, društveni, kulturni, građanski i profesionalni razvoj čime se potiče aktivno građanstvo.

Jedan od zanimljivih vidova uključivanja mladih je i mogućnost sudjelovanja u Europskim snagama solidarnosti gdje im se  pruža prilika da se uključe u akcije solidarnosti u prioritetnim područjima kao što su: borba protiv klimatskih promjena i zelena tranzicija, digitalna transformacija, društveno uključivanje, zaštita europske kulturne baštine te promicanje zdravog stila života.

Znanstvena su istraživanja pokazala da volontiranje pozitivno utječe na zdravlje, društvene veze i uspješniju karijeru pojedinaca. Volontiranje podiže samopouzdanje i zadovoljstvo životom, pomaže stvaranju brojnijih i snažnijih društvenih veza te stjecanju mnogih vještina poput timskog rada, komunikacije i jezičnih sposobnosti. To povećava mogućnost zapošljavanja jer poslodavci traže proaktivne ljude koji imaju nešto više od sveučilišne diplome.

U povodu Međunarodnog dana volontera koji se diljem svijeta obilježava 5. prosinca, Hrvatski Crveni križ upućuje čestitku i iskrenu zahvalu svim volonterima koji svojom nesebičnošću i plemenitošću ovaj svijet čine boljim mjestom.

Hvala Vam za humanost, nesebičnost i požrtvovnost !

Više u kategoriji Izdvojeno