IzdvojenoPolitika i gospodarstvo

Gradu Ploče dodijeljene odluke za energetsku obnovu vatrogasnog doma i Dječjeg vrtića Ploče

0

Potpredsjednik Vlade i ministar Branko Bačić u pratnji ravnatelja Državne geodetske uprave Antonija Šustića, ravnateljice Uprave za energetsku učinkovitost u zgradarstvu, projekte i programe Europske unije Irene Križ-Šelendić i suradnika Ministarstva boravio je u Dubrovniku gdje je sa županom Dubrovačko-neretvanske županije Nikolom Dobroslavićem, gradonačelnikom Dubrovnika Matom Frankovićem i ostalim čelnicima i predstavnicima jedinica lokalne samouprave potpisao ugovore i odluke vrijedne 8,2 milijuna eura.

Općine Blato, Konavle i Trpanj kreću s katastarskim izmjerama

Danas su službeno započeli radovi katastarske izmjere za 3.925 zgrada i 20.479 katastarskih čestica u Općini Blato, Općini Konavle i Općini Trpanj ukupne vrijednosti 4,75 milijuna eura.

Postupci katastarske izmjere provode se prema Godišnjem programu katastarskih izmjera građevinskih područja za 2024. godinu u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Navedenim programom predviđena je obnova 60.054 katastarskih čestica te 10.589 zgrada ukupne vrijednosti 13,7 milijuna eura, a provodi se u okviru Višegodišnjeg programa katastarskih izmjera građevinskih područja za razdoblje 2021.-2030. Glavna aktivnost Programa obnova je katastra i zemljišne knjige za 600.000 hektara zemljišta i nekretnina u građevinskim područjima u razdoblju od 2021. do 2030.

Za sada su na prostoru županije završene katastarske izmjere Grada Dubrovnika (Zaton, Sustjepan, Koločep i Dubrovnik), Grada Metkovića (Dubravica-Glušci, Metković- Grad, Prud, Vid), Grada Ploča (Komin, Rogotin, Ploče, Baćinska Jezera, Šarić Struga, Banja, Peračko Blato, Pasičina-nova), Grada Opuzena (Opuzen I, Opuzen II, ), Općine Kula Norinska (Krvavac I, Krvavac II), Općine Pojezerje (Kobiljača, Otrić-Seoci), Općine Slivno (Vlaka-Tuštevac, Pižinovac-Lovorje, Mihalj-Otok-Lučina, Komarna-Duboka, Klek, Blace-Trn, Kremena-Duba-Raba, Podgradina), Općine Zažablje (Mislina, Badžula, Mlinište, Bijeli Vir), Župa Dubrovačka (Brašina Nova), Mljet (Goveđari).  Za provedbu tih dovršenih aktivnosti osigurana su sredstva iz državnog proračuna i proračuna Gradova i Općine u ukupnom iznosu od 10,9 milijuna eura.

Za projekte razvoja na potpomognutim područjima 70.000 eura

U okviru Programa usmjeravanja i rasporeda sredstava za poticanje održivog povratka za potpomognuta područja i područja posebne državne skrbi danas su potpisana i dva ugovora vrijedna 70.000 eura. Riječ je o projektu opremanja dječjeg vrtića u Općini Kula Norinska te projektu uređenja i sanacije prometnih površina i ulica u Općini Janjina. Inače, temeljem javnog poziva Ministarstva iz 2023. godine u okviru Programa odobreno je ukupno 38 projekata vrijednih 1,4 milijuna eura.

Energetska obnova zgrada javne namjene

Temeljem javnog poziva Ministarstva financiranog sredstvima Mehanizma za oporavak i otpornost, Gradu Ploče dodijeljene su odluke za energetsku obnovu vatrogasnog doma i Dječjeg vrtića Ploče, a Općini Vela Luka odluke za energetsku obnovu upravno-poslovne zgrade i obnove Dječjeg vrtića Radost.

Za izradu strategija zelene urbane obnove dodijeljene su odluke o sufinanciranju Gradu Dubrovniku, Gradu Ploče, Gradu Dubrovniku, Gradu Metkoviću i Općini Lastovo ukupne vrijednosti 103.258 eura. Odluke se temelje na javnom pozivu Ministarstva iz 2023. godine temeljem kojeg se financira izrada strategija u stopostotnom iznosu uz alokaciju od 2,5 milijuna eura i to za ukupno 93 grada i općine.

Više u kategoriji Izdvojeno

Okrivljavanje žrtve

Kada čitate o ljudima u nevolji, ili žrtvama nasilja ili političkih okolnosti… nalazite li razloge zašto se to ...
Izdvojeno