Politika i gospodarstvo

Domovinski pokret preuzima Ministarstvo poljoprivrede, tko će biti novi ministar/ica?

0

Bijeli dim je pušten, nije novi papa, ali jest nova saborska većina. HDZ i Domovinski pokret dogovorili su formiranje buduće Vlade, u kojoj će Ministarstvo poljoprivrede preuzeti novi partner, piše Agro klub.

Premda je sam (tehnički i očito budući) premijer Andrej Plenković naglasio da se o imenima nije pričalo, danas je jasno da Marija Vučković dobiva status bivše čelnice ovoga resora.

Kad je prisutna šutnja službenih kanala, kako to već biva u neizvjesnosti, kuloari postaju aktivni.

Kažu pojedini izvori da je najizgledniji novi ministar poljoprivrede glavni tajnik Domovinskog pokreta i predsjednik ogranka Vukovarsko-srijemske županije, Josip Dabro koji, ističu, ima znanje te kao Slavonac shvaća poljoprivredu i njezine probleme.

Šuška se među dijelom poljoprivrednika i da bi potencijalni ministar mogao doći iz poslovnih voda, odnosno vratiti se u političke. Spominje se tako ime predsjednika Uprave Pevexa, bivšeg osječko-baranjskog župana i gradonačelnika Osijeka, Krešimira Bubala. No, to nam je sam Bubalo demantirao.

U istom kontekstu prvog čovjeka hrvatskog agrara, no ovoga puta iz struke jer je Dabro kineziolog, a Bubalo ekonomist, spominje se i ravnatelj Poljoprivrednog instituta Osijek, dr.sc. Zvonimir Zdunić. 

Zanimljivo je i da visoko među dijelom agrarne javnosti kotira i Vesna Vučemilović, bivša članica ove stranke, koju bi pojedini također rado vidjeli na mjestu ministrice.

(update) U međuvremenu se pojavila i informacija da je u igri za ministra i predsjednik Uprave VUPIK-a Goran Miličević.

Sjedište Ministarstva poljoprivrede u Osijeku?

Uglavnom, na čelnom mjestu žele nekoga iz Slavonije gdje se nalazi glavnina poljoprivredne proizvodnje.

Ujedno, sam Domovinski pokret, kako su za Agroklub naveli u jeku predizborne kampanje, želi da sjedište Ministarstva poljoprivrede bude u Osijeku.

Vezano uz imena, rekli su nam da su od imena važnije kompetencije osoba na predloženim pozicijama. “Zasigurno je plan da na spomenutim funkcijama budu osobe iz struke, koje će znanjem i iskustvom moći najbolje razumjeti problematike s kojima se susreće hrvatski poljoprivrednik”. 

Ministarstvo poljoprivrede često je, istaknuli su, bilo Ministarstvo ružičastih naočala. “Terenski rad i stvarna povezanost s proizvođačima u pravilu nedostaje. Prisjetimo se najskuplje sjetve u povijesti – nikad većih ulaznih troškova mineralnih gnojiva, sjemena, plavog dizela; sporosti u djelovanju u suzbijanju afričke svinjske kuge, brojnih nelogičnih poteza vezanih uz ASK, itd.“, naveli su iz DP-a nedavno u obraćanju agrarnoj javnosti.

Iako se bilježe brojna neslaganja oko poljoprivrednih politika, posebice ograničenja potpora, obje buduće vladajuće stranke ukazale su na problem pada broja stanovnika, iseljavanja i praznih sela što će, kako smo čuli, rezultirati novim, Ministarstvom demografije koje također preuzima DP.

Domovinski pokret: Treba uvesti ograničenje potpora na maksimalni iznos od 100.000 eura

Podsjetimo i da je Domovinski pokret naglasio potrebu za  tzv. cappingom čime žele ograničiti potpore na 100.000 eura “jer za očekivati je da ukoliko generirate potpore u tom iznosu imate poslovnu razvijenost na dovoljno visokoj razini, pa potpora, u smislu onoga što potpora treba i biti – pomoć u rastu, razvoju poljoprivrednog gospodarstva, u tom stupnju razvijenosti više nije potrebna”, piše Agroklub.

Više u kategoriji Politika i gospodarstvo