GradIzdvojeno

DANI PONOSA: 14. rujna 1991. – Akcija “Zelena tabla – Male Bare”

0

Akcija „Zelena tabla – Male Bare“ jedna je od prvih akcija u ratu za vojarne (kasarne). Odvijala se u noći s 14. na 15. rujna 1991. godine. Preuzeto je teško i pješačko naoružanje, kao i velik broj kamiona, a došlo je i do prve pomorske bitke u Domovinskom ratu.

Akcijom je zapovijedao general-bojnik Petar Šimac. Radi lakšeg razumijevanja zašto je došlo do oduzimanja oružja i vojne opreme iz tadašnjih vojarni JNA potrebno je objasniti kako je uopće oružje Teritorijalne obrane SR Hrvatske završilo u rukama JNA.

Načelnik General štaba Oružanih snaga SFRJ general-pukovnik Blagoje Adžić bez znanja i suglasnosti Predsjedništva SFRJ potpisuje 14. svibnja 1990. strogo povjerljivu zapovijed da se TO SR Hrvatske oduzme oružje. Tadašnji vojni vrh svoj je postupak pravdao time da je TO oružana sila i kao takva „krupan udar na jedinstvo oružanih snaga, za što je kriv Ustav iz 1974“. Budući da je oružje TO bilo već raspoređeno po skladištima JNA, a oružana pobuna ‘’ugroženih Srba’’ bivala sve intenzivnija i budući da je uvedena zabrana na uvoz oružja u ‘’zemlje Jugoslavije’’, moralo se tražiti način da se Hrvatska naoruža. Jedan od načina bio je tzv. rat za vojarne. Oružje TO Makarske, Vrgorca, Metkovića i Ploča bilo je zarobljeno u Malim Barama, gotovo na samom ulazu u Ploče.

Toga je vođena i prva pomorska bitka u Domovinskom ratu, u kojoj su posade plovne dizalice “Birina”, tegljač “Kastor” i trajekta “Pelješčanka” nepovratno protjerale u Neretvanski kanal naoružano ratno brodovlje bivše jugomornarice.

Osvajanjem vojarne u Pločama (akcija Zelena tabla – Male bare) započela je blokada i osvajanje vojarni, skladišta oružja te različitih vojnih objekata JNA u Hrvatskoj, što je imalo presudnu ulogu u naoružavanju vrlo slabo naoružanih naših obrambenih snaga.

Nakon napada hrvatskih snaga na vojarnu u Pločama stigla je neprijateljska avijacija, a ispred Ploča nalazilo se jedanaest neprijateljskih brodova. Zbog toga je miniran ulaz u pločansku luku kontaktnim minama, zaplijenjenim u skladištu Tatinje. Nakon osvjetljavanja okoline, doletjela su dva zrakoplova i započela raketiranje. Napadi zrakoplova su se nastavili, pa je tako tu noć izvedeno još šest napada, uglavnom na skladište u Maloj bari i okolnim cestama. Osim zrakoplova, podršku snagama JNA davale su i pomorske snage, i to raketna topovnjača, dva raketna i dva torpedna čamca koji su uplovili 14. rujna oko 23 sata. Primarni cilj im je bio onesposobljavanje čelične sajle postavljene u luci koja je sprječavala isplovljavanje minolovaca prema otvorenom moru. Djelovale su i po hrvatskim snagama (posebno na položajima na brdu Straženica) te po luci i dijelu grada.

Akcija „Zelena tabla – Male Bare“ je događaj koji je bio od neprocjenjive važnosti u stvaranju samostalne hrvatske države.