0

Svim mornarima, dočasnicima i časnicima, državnim službenicima i namještenicima te svim umirovljenim i sadašnjim pripadnicama i pripadnicima Hrvatske ratne mornarice čestitamo Dan Hrvatske ratne mornarice!

Dan Hrvatske ratne mornarice obilježava se 18. rujna, u spomen na dan kad su neretvanski mornari na čelu s knezom Branimirom davne 887. godine u bitci kod Makarske porazili mletačko brodovlje. Prema predaji, tijekom te pomorske bitke život je izgubio i sam mletački dužd Petar Kandijan (Pietro Candiano), pa je Odlukom Predsjednika Republike i Vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana od 3. rujna 1993. godine taj dan određen kao Dan Hrvatske ratne mornarice.

To je jedna od ključnih bitaka koje su odredile tijek povijesti na istočnoj jadranskoj obali u korist Hrvata, a slavi se na današnji dan jer se time želi istaknuti vjekovna hrvatska pomorska tradicija.

Bitka je poznata pod imenom Mucules.

Povijesni kontekst bitke

Mletačka Republika htjela je ovladati istočnom jadranskom obalom te tako u potpunosti vladati Jadranskim morem. Još od kneza Domagoja učestali udari brodovlja tog hrvatskog kneza onemogućili su im mirnu i neometanu plovidbu. Krajem 9 st. isto im se događalo sa hrvatskim pomorcima i ratnicima iz područja kneževine Neretve. Ona je u 9 st. obuhvaćala područje između Cetine i Neretve sa jezgrom u nepristupačnoj delti Neretve i obližnjim otocima Mljetom, Korčulom, Bračom i Hvarom.

Novoizabrani mletački dužd Petar I. Kandijan se te 887. godine zaputio brodovljem u kaznenu ekspediciju prema Neretvanima. Prema zapisima spomenutog mletačkog ljetopisca Ivana Đakona, snage mletačkog brodovlja činilo je 12 brodova. Iskrcao se kod Makarske. Prvi udarni val mletačkih postrojba bio je uspješan. Mlečani su Neretvanima uništili pet brodova. No, uskoro, 18. rujna 887. godine, Neretvani su snažno uzvratili te u potpunosti razbili mletačke snage i na kopnu i na moru. Sam je mletački dužd poginuo u toj bitci, a njegovo tijelo Mlečani nisu odnijeli, nego je ostalo kod Neretvana.

Od onda pa sve do konca 10. stoljeća Hrvati i Mlečani žive u miru, a Mlečani su prisiljeni godišnje plaćati hrvatskom vladaru danak (tzv. tributum pacis).

Više u kategoriji Izdvojeno