IzdvojenoPolitika i gospodarstvo

BUKTI NEZADOVOLJSTVO Hrvatski vatrogasci pripremaju prosvjed

0

Protupožarna sezona je pred vratima, a među vatrogascima bukti nezadovoljstvo. Spremaju veliki prosvjed jer su lokalne javne postrojbe i DVD-ovi za isti posao slabije plaćeni od vatrogasaca u državnoj službi piše RTL.

Prvi na mjestu svih opasnosti, ali zadnji kada su u pitanju plaće. Pa umjesto u postrojbi, vatrogasci rade na sindikalnim akcijama.

“Država jednostavno kao da nema novaca za nas, nema sluha. Imali smo nekoliko pregovora odnosno razgovora s Hrvatskom vatrogasnom zajednicom, glavnim vatrogasnim zapovjednikom. Međutim, evo i do sada ništa nije urodilo plodom”, rekao je Šime Ćuzela Papata, predsjednik Odbora vatrogasaca u Sindikatu državnih i lokalnih službenika.

Traže da budu jednako plaćeni kao njihovi kolege zaposleni pri državnoj službi. Jer razlika je velika. Mjesni vatrogasci imaju koeficijent je 0,89, a državni 1,54.

“Mi tražimo usklađivanje. Zašto taj vatrogasac ima toliko, a ovaj ovoliko. Te stvari se moraju urediti”, rekao je Edi Delija, pripadnik Javne vatrogasne postrojbe Zadar.

“Ja mislim da je naš posao puno opasniji jer djelujemo tijekom cijele godine na svim tipovima i profilima intervencija. Uvijek je glava u torbi, na bilo koju intervenciju mi idemo na nepoznati teren”, rekao je Ivan Cmrečnjak, voditelj smjene u Javnoj vatrogasnoj postrojbi Virovitica.

Uredbu kojom će im se regulirati plaće čekaju već godinama.

“Peta protupožarna sezona stiže, pet godina bez podzakonskih akata koji će regulirati plaće profesionalnih vatrogasaca”, rekla je Iva Šušković, predsjednica Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika.

Obećano im je do 1. travnja, no kako je u međuvremenu raspušten Sabor sve je palo u vodu.

“Oni su oni koji su heroji i kao takvi prepoznati u javnosti, a sada za njih nema. Propisi za njih nisu regulirani, plaće koje su u konačnici u državnim internetskim postrojbama za čak 620 eura više nego u javnim vatrogasnim postrojbama”, rekla je Šušković.

Stoga njih oko dvije i pol tisuće kreće u akciju.

“Planiramo 4.5. na Dan Sv. Florijana organizirati neki opći prosvjed”, rekao je Papata.

Prosvjed će se održati na Markovu trgu, a nije isključen ni štrajk.

“Kad je u pitanju spašavanje života i imovine – tu štrajka nema, mi radimo. Ali zna se pod kojim uvjetima – npr. osiguranje košarkaške ili nogometne utakmice – možemo reći da to nećemo odraditi i nećemo”, rekao je Delija.

“Takozvani bijeli štrajk. Osnovnu djelatnost obavljamo, a sve ostalo će se staviti sa strane”, rekao je Cmrečnjak.

Baš kako su i svih ovih godina i oni bili sa strane. Iz Hrvatske vatrogasne zajednice poručuju da će se razgovori s nezadovoljnim vatrogascima nastaviti, no da se uredba ne može donijeti dok se ne sastavi nova Vlada.

Više u kategoriji Izdvojeno

Umro je Joža Manolić

U 105. godini života umro je Joža Manolić. Tu vijest je za Nacional potvrdila njegova kćer Zrinka. ...
Izdvojeno