Zabava i kultura

ADVENT U PLOČAMA Najavljujemo Božićni koncert Petra Čulića, virtuoza klasične gitare

0

U nedjelju 18.12. nakon upaljene zadnje adventske svijeće u parku na rivi u 19 sati slušamo vrhunskog hrvatskog gitaristu Petra Čulića.

Petar Čulić klasični je gitarist rođen 1986. godine u Splitu. Gitaru je počeo učiti sa sedam godina, a prvi učitelj mu je bio Neno Munitić. Završio je osnovnu glazbenu školu „Lovro pl. Matačić“ u Omišu, a nakon završenog trećeg razreda srednje glazbene škole „Josip Hatze“ u Splitu u klasi prof. Anđele Jerkunice, upisao je Umjetničku akademiju Sveučilišta u Splitu u klasi prof. Gorana Listeša.

Studij je upisao u kvoti „posebno nadareni“ prije završene srednje škole. Magistrirao je u srpnju 2008. godine. Dobitnik je dviju rektorovih nagrada u akademskoj godini 2005./2006. – za izvanredne rezultate postignute tijekom studija te za izuzetna umjetnička ostvarenja. Na završetku studija dobio je pohvalnicu od dekana za izvanredne rezultate postignute tijekom studija.

Školovanje nastavlja na poslijediplomskom studiju u Koblenzu (u Njemačkoj) na privatnoj akademiji „Koblenz International Guitar Academy“ u klasi prof. Huberta Käppela, a završava ga u svibnju 2010. godine s najboljim uspjehom, ocjenom 1.0, dobivši diplomu koncertnog solista.

Od samih početaka gitarističkog školovanja bavi se i skladanjem, a prvu veću inspiraciju za skladanje našao je u knjizi „Mali princ“ književnika Antoinea de Saint-Exupéryja. U izdanju edicije „Lovro pl. Matačić“ objavio je knjigu sa svojih 70 skladbi i to 50 skladbi za najmlađe, 20 skladbi za soliste i 5 skladbi za komorne sastave s gitarom. Petar Čulić je službeni predstavnik D’Addario žica, te svira na gitari Leonarda de Gregoria.

Više u kategoriji Zabava i kultura