IzdvojenoRegija

Prvi vlak Euronight stigao iz Bratislave u Split, ove sezone dovest će više od 20 tisuća gostiju

0

U Split je stigao prvi ovosezonski vlak EuroNight iz Bratislave koji će prometovati do 5. listopada ove godine. Uranio je čak tri minute, tako da su se prvi putnici na željezničkoj stanici iskrcavali već u 8 i 17 sati.

Kako piše Dalmatinski portal, riječ je o liniji Slovačkih željeznica u suradnji s austrijskim željeznicama ÖBB koja iz Bratislave prema Splitu prometuje preko Beča. Ako je suditi po prvom vlaku, interes će biti velik. EuroNight je jutros u Split stigao pun s 200-tinjak putnika, 40-ak automobila i 30-ak motocikala.

– Putovanje je bilo lijepo i vrlo ugodno. Glavna prednost je što smo mogli spavati u vlaku pa smo u Split smo stigli odmorni. Meni je ovo prvi put u vašem gradu i radujem se razgledavanju – kazao je Peter Helexa, generalni direktor Slovačkih željeznica. Prvim ovogodišnjim vlakom su putovali čelni ljudi iz Slovačkih željeznica i četiri eminentna novinara slovačkih medija.

Ovo je treća sezona linije EuroNight. Prošle godine je tom željezničkom rutom putovalo gotovo 19 tisuća putnika, a ove godine su već prodali 11 tisuća karata.

– Smatram da ćemo ove godine sigurno prijeći brojku od 20 tisuća putnika – najavio je Helexa.

– Interes Slovaka za dolazak u Hrvatsku jako je velik. Jutros sam na eVisitoru pronašao podatak o 78 tisuća noćenja sa slovačkog tržišta, što je devet posto više u odnosu na isti period prošle godine. Ovaj vlak će dakako doprinijeti tome – dodao je Miodrag Mlačić, direktor predstavništva Hrvatske turističke zajednice za Češku i Slovačku koji je također jutros u Split stigao EuroNightom.

Cijena karte po putniku košta od 39 eura pa nadalje. Putovanje traje 17 sati. Vlak će voziti tri puta tjedno u jednom i drugom smjeru. Ovoj liniji se raduju i Hrvatske željeznice koje očekuju velik interes, ali i paralelno povećanje broja putnika u sezoni.

– Hrvatska je jako poznata turistička destinacija, a naši putnici mogu nastaviti svoje putovanje prema poznatim turističkim odredištima. Također, 19. lipnja očekujemo prvi vlak iz Mađarske koji će tijekom ljeta povezivati Budimpeštu i Split, također tri puta tjedno u oba smjera. Osim toga, osigurali smo četiri noćna vlaka koji će povezivati kontinentalnu Hrvatsku s obalom, konkretno gradove Vinkovce, Vukovar, Osijek, Bjelovar i Zagreb sa Splitom. Uz to ćemo imati četiri dnevna vlaka koji će voziti iz Zagreba do Splita – najavila je Andrea Glavaš, zamjenica direktorice Prodaje i marketinga HŽ Putničkog prijevoza.

Prošle godine su tijekom sezone u unutarnjem i međunarodnom prijevozu prevezli oko 200 tisuća putnika, a ove godine očekuju veće brojke. Osim navedenih linija, priprema se i pruga Ploče – Sarajevo koja je prometovala i prošle godine, ali još nemaju detalja kada će krenuti ove godine, prenosi Dalmatinski portal.

Više u kategoriji Izdvojeno