Smokva je biljka koja je toliko duboko usađena u mediteransku kulturu i gastronomiju da je naprosto nemoguće zamisliti naš svijet bez nje. Raste posvuda, u svakom dvoru i samonikla. Plodove rado jedemo i prerađujemo, suhe smokve su vjerojatno popularnije od svježih, no jeste li znali da se od lista priprema jako ukusan čaj?
Prvo što mnogi pomisle kad čuju tu ideju je da je list smokve otrovan pa da odmah to razjasnimo. Ukratko, nije. Mit o toksičnosti smokvinog lista dolazi od lokalne reakcije na koži do koje dolazi u kontaktu kože s lateksom iz smokvinih grančica. To je istina, zbog svog kemijskog sastava mlječika iz smokve izaziva iritaciju osobito kad je kožai izložena UV zrakama, što je gotovo uvijek u situacijama u kojima do kontakta dolazi. Međutim, u slučaju konzumacije lista nema takve reakcije, a u malim količinama (kao što je čaj) pogotovo. Dakle, list smokve savšreno je siguran za konzumaciju, a uvijek je dobro naglastiti da se to odnosi na zdrave pojedince.
Možda pokušavate zamisliti kakav okus bi imao čaj od lista, a ono što vam možemo reći je da ćete se iznenaditi kako je ukusan i slojevit. Okus je očekivano zelen i travnat, slatkast, orašast, blago zemljast. A krije i jedno iznenađenje, a to je da vuče na kokos i vaniliju! Upravo zbog te arome mnogi ga uživaju piti, a rijetko tko ostane ravnodušan na prvo kušanje.
Što se tiče zdravstvenih blagodati, nažalost smokvin list još nije privukao veći interes istraživača, ali ono što je dosad istraženo upućuje da redovita konzumacija pomaže u kontroli dijabetesa tipa 1 preko utjecaja na glikemiju, a pozitivni učinci zabilježeni su i kod liječenja atopijskog dermatitisa. No, ono što se može reći sudeći po poznatom sastavu lista jest da je realno očekivati pozitivan utjecaj na zdravlje, a kao što smo već raščistili siguran je za konzumaciju. Ako ništa, popit ćete jako ukusnu šalicu punu polifenola!
Konačno, kako pripremiti lišće za čaj? Berite mlađe listove smokve, a možete ih brati kroz cijelu sezonu, od proljeća do jeseni. Držite se općenitih uputa za branje čajeva: po sunčanom vremenu (ali ne za najjačeg sunca), daleko od prometnica i izvora onečišćenja (ovo je jako važno) i birajte mlađe listove. Odstranite peteljke i osušite na tamnijem i prozračnom mjestu držeći listove u jednom sloju. List je suh kad se mrvi među prstima, a potom lišće možete usitniti i spremiti u papirnate vrećice ili staklenke. Čaj pripremite tako da 2 čajne žličice prelijete s 200 – 250 ml vruće vode (otprilike 80 ºC) i ostavite do 10 min.
Izvor: Dubrovački vjesnik