GradIzdvojenoPolitika i gospodarstvo

Usvojen proračun Ploča za 2023.: Fokus na zelene i socijalne politike te razvoj infrastrukture

0

Gradsko vijeće Grada Ploča održalo je svoju 14. i posljednju sjednicu za 2022. godinu.

Najvažnija točka dnevnog reda bila je usvajanje najvažnije gradskog dokumenta – proračuna za 2023. godinu od planiranih 89 milijuna kuna, koji je izglasan s 8 glasova za i 3 protiv. U nikad većem proračunu za Ploče, značajan naglasak stavljen je, među ostalim, na socijalne programe, na zelene politike i na ulaganje u infrastrukturu i javne površine.

U sljedećoj godini za programe u socijalnoj skrbi izdvojit će se gotovo 3,5 milijuna kuna, od čega 2,1 milijuna kuna iz proračuna uz dodatnih 1,3 milijuna kuna iz sredstava EU.

„Prilikom planiranja proračuna vodili smo računa o tome da prvenstveno bude realan i održiv, a ne lista želja koje će ostati samo teorija. Ono što od početka naglašavamo kao jednu od najvažnijih naših politika je ona socijalna, i ponosan sam što smo zadržali istu razinu sredstava, odnosno povećali je za davanja poput božićnica za naše najugroženije skupine sugrađana, ali i proširili je kroz sufinanciranje medicinski potpomognute oplodnje koje uvodimo kao jedan od samo nekoliko gradova u Hrvatskoj“, rekao je gradonačelnik Mišo Krstičević.

Prateći uspjehe i ambicije pločanskih sportaša, Grad je u proračunu za 2023. predvidio gotovo 3,5 milijuna kuna za financiranje potreba u sportu. Kapitalna investicija je svakako obnova igrališta NK Gusar u Kominu vrijedna 8,2 milijuna kuna, od čega je 90 posto prihvatljivih troškova pokriveno iz vanjskih izvora financiranja, a ostatak troškova snosi Grad.

Zaokret prema zelenim politikama Grad započinje kroz sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća i višestambenih objekata. U proračunu je u tu svrhu izdvojeno 1,4 milijuna kuna. Značajna sredstva uložit će se i u osnivanje, tj. obnovu zemljišnih knjiga katastarske općine na području Grada Ploča i katastarske izmjere, čak 2,4 milijuna kuna. Također, za sanaciju divljih deponija na području grada Ploča predviđeno je 900.000 kuna.

Grad nastavlja i sa sufinanciranjem projekta Aglomeracije, za koji je predviđeno 2,8 milijuna kuna koje se odnose na sufinanciranje izgradnje Aglomeracije i asfaltiranje cesta. Za hortikulturalno uređenje parkova i javnih površina u proračunu je predviđeno nešto manje od 3 milijuna kuna, iz vanjskih izvora financiranja, te 740 tisuća kuna gradskih sredstava, uz još dodatnih 100 tisuća kuna sredstava za izradu projektne dokumentacije za uređenje parka na rivi.

„Vrijeme je za novo, urednije i zelenije lice našeg grada u svakom smislu te riječi. Posebno veseli što smo uspjeli isplanirati sredstva za sufinanciranje energetske obnove kuća i zgrada, a ta stavka u proračunu je naš odgovor i na trendove i na komentare građana. Vjerujem da smo dobro složili prioritete i izbalansirali potrebe svih dionika naše zajednice. Proračun je puno ambiciozniji u odnosu na sve prethodne. Hvala vijećnicima koji su ga podržali i očekujem da ćemo učiniti sve da ga realiziramo kako smo ga isplanirali“, dodao je gradonačelnik Krstičević.