IzdvojenoSport

UEFA-in PROGRAM ZA DJEVOJČICE U PRUGOVU “Nekima se toliko svidjelo da su odlučile nastaviti trenirati nogomet”

0

UEFA Playmakers je paneuropski program promocije ženskog nogometa koji je nastao u suradnji između UEFA-e i Disneya te kojeg je HNS uveo 1. ožujka 2022. u Hrvatsku.

Radi se o besplatnom programu koji je namijenjen djevojčicama u dobi od 5 do 8 godina te je prilagođen i onim djevojčicama koje nikada prije nisu igrale ili sudjelovale u nogometu ili nekom drugom sportu. Program se bazira na glumu, maštu, dječju igru kao glavne elemente u poticanju djevojčica na igranje nogometa, razvijanja motorike te fizičkih vještina. U Hrvatskoj su organizirana ukupno 4 ciklusa programa te se baziraju na radnju animiranih Disney filmova kao što su Snježno kraljevstvo 2 i Moana.

“One su bile sretne i zadovoljne jer im se upravo zahvaljujući ovom programu približio pojam nogometa”

Ono što je važno za nas – ovaj program se provodi u Prugovu, u kojem djeluje tamošnji nogometni klub.

– Prugovo je krenulo s programom tek u drugoj sezoni kada sam preuzeo ulogu voditelja škole nogometa NK Prugovo. Tada smo imali par djevojčica koje su bile zainteresirane za nogomet, a nakon par treninga odaziv je bio sve veći. Djevojčice su dolazile iz Splita i okolice te su oduševljene tematikom te maštovitim treninzima i angažmanom trenerica, a i roditelji ovim jedinstvenim i inovativnim projektom – kazao je za portal Dalmacija Danas Teo Kardum, voditelj škole nogometa NK Prugovo.

Upitali su ga da se osvrne na prošlu sezonu.

– Prošla je zaista odlično. Kao što smo već i naglasili, imali smo zavidan broj djevojčica, dolazile su i iz okolnih mjesta Dalmatinske zagore te naravno i iz Splita, a što je najvažnije, one su bile sretne i zadovoljne jer im se upravo zahvaljujući ovom programu približio pojam nogometa. Nekima se toliko svidjelo da su odlučile nastaviti i trenirati nogomet i nakon završetka sezone. Na kraju svega, to i je jedan od glavnih ciljeva ovog programa, a očigledno je u Prugovu i uspio – ponosan je Kardum, poznato nogometaško ime.

Dalmaciju danas zanimalo je što djevojčice mogu dobiti dolaskom u Prugovo.

– Imaju priliku sudjelovati u jedinstvenim treninzima gdje mogu utjeloviti neke od popularnih likova navedenih Disney filmova te na taj način razvijati temeljne nogometne vještine i maštu. Cilj je da steknu samopouzdanje u svoje sportske sposobnosti te poticanje kreativnosti uz vježbe koje razvijaju osnovne nogometne vještine, ali naglasak ostaje na učenje kroz igru i glumu, tj. da kroz zabavne treninge ohrabrimo djevojčice da se bave sportskim aktivnostima i nogometom – kaže Kardum.

Velika čast za mjesto nadomak Splita

Organizatorica UEFA Playmakersa za Split, Tamara Benković i Kardum, dogovorili su da NK Prugovo bude sjedište Playmakersa za područje „Split“.

– Kako se naš klub može pohvaliti novim travnjakom, a imali smo nekoliko zainteresiranih djevojčica za upis, ukazala se idealna prilika da potaknemo rad s djevojčicama u novom okruženju te im omogućimo jedan novi pristup nogometu. Tamara i ja dijelimo istu strast prema projektima, a naročito onima koji imaju prostora za razvoj i napredak te je tako NK Prugovo dobilo priliku sudjelovati u popularizaciji ženskog nogometa – priča nam.

Na kraju je uputio poziv.

– Ovim putem pozivamo sve curice da se prijave te nam se pridruže u igri i druženju u Prugovu, a za sve informacije posjetite Facebook i Instagram stranice NK Prugovo. Zabave, smijeha i veselja neće nedostajati – zaključio je Teo Kardum.

Izvor: Dalmacija Danas