Zabava i kultura

POČINJE SEZONA PRIČESTI I KRIZMI ‘Stolica’ u restoranu kreće se od 40 eura pa na gore

0

Počinje sezona pričesti i krizmi, prva u eurima i – nikad skuplja. No čini se da se na tome ne štedi. Restorani diljem zemlje uglavnom su rezervirani, iako se u naše vrijeme uglavnom slavilo po kućama.

Cijena stolice za tri slijeda po osobi iznosi od 40 eura pa na gore, javlja RTL.

Ugostitelji već sada zadovoljno trljaju ruke.

‘Kao i svake godine popunjenost restorana za krizme i pričesti prilično je dobr, to je dokaz tomu da ustvari više se nikom ne isplati raditi u kući, nikom na kraju krajeva interesa posluživati goste na svečani dan’, kazala je predsjednica Udruženja ugostiteljskih djelatnosti pri HGK Jelena Tabak.

A bez dara se na proslavu ne ide. Uoči pričesti i krizme, od 100 do 500 eura prosječni je budžet za ovakve prigode.

‘Kupuju krunice, lančići s križićima te privjesci sa sakralnim motivima. Kupce je iskustvo naučilo da je uvijek bolje pokloniti zlatni nakit koji je investicija te sentimentalna vrijednost koja se nasljeđuje generacijama’, govori draguljar Filip Dodić.

A središnje slavlje je zapravo u crkvi. U ovoj splitskoj župi 60-ero djece priprema se za prvu svetu pričest. Isto toliko je krizmanika početkom svibnja prije blagdana svetog Duje.

‘To su naša djeca koja su u središtu, Gospodin koji ih je ilijo na njih obilje milosti. U svemu što radimo, pripreme koje vršimo, nemojmo to izgubiti iz vida. Milost i ljubav i veliki dar koji oni primaju’, kazao je župnik Župe Presveta Srca Isusova u Splitu don Ivan Terze.