U Stonu će se od 16. do 18. listopada održati manifestacija „Okusi i priče Pelješca i Stona“, trodnevni program posvećen bogatoj gastronomskoj, kulturnoj i tradicijskoj baštini ovog dijela juga Hrvatske. Sudjelovanje na svim radionicama, predavanjima i panelima, kao i konzumacija hrane i pića, u potpunosti je besplatna za javnost.
Manifestacija počinje u četvrtak, 16. listopada, dječjim programom u Kneževu dvoru. Najmlađe očekuje pričaonica „Ribarska i školjkarska tradicija“ koju vodi Iva Rajković Alendar te kreativna radionica „Morska flora i fauna“ pod vodstvom Jelene Krčelić. Poslijepodne je rezervirano za tradicionalnu Stonsku trpezu, a u 17 sati održat će se edukativni panel „Očuvanje nematerijalne baštine kroz gastronomiju“, na kojem će sudjelovati chef Vjekoslav Grgantov, arheologinja i povjesničarka umjetnosti Helga Zglav Martinac te ugostitelj Nikša Ivičević Bukara.
Petak, 17. listopada donosi kulinarsku radionicu za djecu u kojoj će, uz mentoricu Maju Rupert, učiti izrađivati tradicionalne slastice. Nakon toga slijedi ocjenjivanje najboljih stonskih makarula, dok je poslijepodne rezervirano za Slatku trpezu.
U subotu, 18. listopada, program počinje kreativnom radionicom izrade etiketa za vino i oslikavanja boca, čiji je cilj potaknuti dječju kreativnost i očuvanje vinogradarske tradicije. Slijedi predavanje „Tajne mediteranske prehrane“ nutricionistice Lucije Bakarić te pričaonica „Tekuće zlato – maslinovo ulje i bijelo zlato – sol“ u kojoj sudjeluju Marina Selak i Lucija Bakarić.
Poslijepodne donosi prezentaciju i kušanje maslinovih ulja uz stručnjakinje Romanu Popović i Sandu Desnicu, te edukativnu šetnju Stonskom solanom s vodičicom Julijom Gučić. Program se nastavlja radionicom i kušanjem autohtonih sorti grožđa Dubrovačko-neretvanske županije, koju vodi sommelierka Ksenija Matić.
Manifestacija će završiti glazbenim programom „Vino i pjesma“, uz nastupe klape Kaše i glazbenog sastava Versi, čime će Ston još jednom potvrditi status mjesta koje autentično spaja tradiciju, gastronomiju i mediteranski ugođaj.