IzdvojenoZabava i kultura

Kiša nije zaustavila feštu – Opuzen uživao u 23. Neretvanskoj brudetijadi

0

Sinoć je Trg kralja Tomislava u Opuzenu ponovno mirisao na tradiciju i druženje – održana je 23. Neretvanska brudetijada, jedna od najpoznatijih ljetnih gastronomskih manifestacija u dolini Neretve. Unatoč nepovoljnoj vremenskoj prognozi, brojni posjetitelji uživali su u autentičnim okusima brudeta od jegulje i žaba, dok su se u pripremi ovog specijaliteta natjecale 13 ekipa.

Organizator manifestacije, udruga Družba Pivčeva kala, i ove je godine okupio vrhunski žiri – kulinarske legende Stevu Karapandžu, Željka Nevena Bremeca, Dragicu Lukin i gastronomskog publicista Veljka Barbierija, uz predstavnike županije i neretvanskih gradova. Njihova istančana nepca trebala su odlučiti o najboljima, no kiša koja je pala neposredno prije proglašenja pobjednika spriječila je kraj natjecateljskog dijela večeri.

Ipak, atmosfera nije nimalo pokvarena – jer u dolini Neretve, poručuju organizatori, lošeg brudeta jednostavno nema – svi su pobjednici!

Brudetijada – više od kuhanja

Brudetijada je odavno prerasla lokalne okvire i postala događaj koji čuva tradiciju, ali i profilira Opuzen kao gastro destinaciju. Ideja je rođena još 2002. godine, a prva je održana u sklopu “Opuzenskog lita” 8. kolovoza 2003. Od tada se svake godine posljednje subote u srpnju na istom mjestu slavi ovaj specijalitet.

– Cilj je bio i ostao isti – očuvati i promovirati neretvanski brudet i način života uz Neretvu, ali i privući ljude da dođu i osjete ovaj jedinstveni ugođaj – istaknuo je Dubravko Smić Cuba iz Družbe Pivčeva kala.

Podsjetio je i na bogatu povijest brudeta:

– Neretvanski brudet bio je poznat još u vrijeme Mletačke Republike. Venecijanci su ga uvrstili u svoje slavne kuharice pod nazivom “Broeto uso narenti”, što dovoljno govori koliko je naša gastronomija bila cijenjena. Mi tu tradiciju samo nastavljamo i čuvamo je za buduće generacije.

Više u kategoriji Izdvojeno