Sport

HAJDUK NA PRIPREMAMA, NOVINARI SE SJETILI MIŠE “Leko kao Krstičević, ‘tare’ ih kao da se penju na Himalaju”

0

Znate onu floskulu kako su – ovo najbolje pripreme ikad? Svojedobno se ta izjava često rabila kad bismo oslikavali pripreme, nogometaši Hajduka kad bi krenuli na bazični dio vježbi od Antalyje do Pohorja, javljali bismo kako se radi dobro, nikad bolje…

Doduše, posljednjih godina nismo upadali u tu zamku, ali i sami igrači znali bi često reći – nikad bolje pripreme.

E sad, ovo što vidimo u Istri u prvih nekoliko dana vježbi pod paskom Ivana Leke vratilo nam je uspomene na rad – Miše Krstičevića.

Baš njega, kad je Hajduk u Njemačkoj u ljeto 2012. godine zavrnuo rukave i trenirao kao da – nema sutra…

Nisu smjeli ni utakmice igrat zbog nekakve zabrane, bili su u Bad Reichenhallu u Njemačkoj i te su pripreme ostale u sjećanju kao treninzi koji – nikad ne završavaju.

– Dva sata, što je to? Ajmo još malo… – rekao bi Krstičević.

Igrači bi skrušeno nastavili raditi. Te sezone Hajduk je – letio. U trkačkom smislu. Desetak godina kasnije, Leko nas je vratio u doba Krstičevića, goniča robova.

E sad, to gonič robova baš i ne mora bit simpatično, pravi nadimak gonič robova dobio je svojedobno Austrijanac/Nijemac trener Max Merkel i znamo da smo Krstičevićev način rada usporedili s njim i da smo pisali kako Hajduk neće igrat tika-taka nego – trka-trka!

Nikad Hajduk nije bio tako dobro fizički pripremljen nego kad je Mišo Krstičević bio šef! U ljeto 2012…

Vučemo paralelu na Istru i trenutne okolnosti: kad se sjetimo kako je Hajduk ljetos u Austriji nakon osvajanja kupa trenirao smanjenim intenzitetom (govorilo se da se mora osvježiti i odmah spreman uskočiti u europske utakmice) u Istri vidimo sasvim drugačiju priču.

Hajduk kao da je krenuo od – nule. Nakon utakmice u subotu uslijedila su dva sata treninga u nedjelju, a ponedjeljak je donio duplu šihtu, ujutro i popodne.

– Tare ih Leko – može se čuti u okruženju „bijelih”.

Naravno, znat će to novi trener dozirat, ne može ih sad uspentrati na vrh Himalaje da svi popucaju, ali je neki drugačiji pristup treningu očigledan.

Ako se u terenu traži agresija, na treningu mora carevati – intenzitet.

I tu je sad Leko u punom zamahu da vidi s kim i kako raspolaže i koliko se može snage uliti u momčad. Mora bolje trčati nego ujesen. A sve počinje od treninga i priprema.

U to ime je promjena vidljiva – golim okom.

Nemojte mislit da želimo reći kako su ovo najbolje pripreme ikad. Ali da su drugačije i da se prionulo poslu, u to nema sumnje.