IzdvojenoRegija

DRAMA KOD VRGORCA Čovjeku zapela hrana u dušniku, ostao bez svijesti i pulsa

0

Ručak u restoranu u Dugim Njivama pored Vrgorca za jednog gosta je zamalo završio kobno, no tragedija je izbjegnuta zahvaljujući brzoj reakciji svjedoka, ali i djelatnika Hitne medicinske službe Vrgorac koji su ga uspješno reanimirali i helikopterom prevezli u splitsku bolnicu.

Sve je krenulo od dojave ispostavi Hitne pomoći u Tinovu gradu u nedjelju oko 13 sata, kada je prijavljeno da se u jednom restoranu uz državnu cestu Vrgorac-Makarska guši gost. Na teren su izašli liječnik, medicinska sestra i vozač koji su zatekli muškarca bez svijesti i bez pulsa.

“Strano tijelo, za koje se pretpostavlja da je komad hrane, izazvalo je gušenje i srčani zastoj”, ispričao je za Slobodnu Dalmaciju dr.sc. Andrija Babić specijalist hitne medicine i voditelj Ispostave HMS Vrgorac Zavoda za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije.

Važnost poznavanja osnova reanimacije

Tim hitne pomoći odmah je krenuo s naprednim oživljavanjem, odnosno reanimacijom. Izvadili su strano tijelo iz dišnog puta, započeli masažu srca i pacijenta spojili na respirator.

Ključno je, ipak, bilo to da su svjedoci u restoranu započeli laičku reanimaciju prije dolaska hitne pomoći. “Upravo ta rana intervencija bila je presudna u očuvanju pacijentovih vitalnih funkcija do dolaska stručnog medicinskog tima”, objašnjava dr. Babić koji je pohvalio svoj tim, ali i posjetitelje lokala koji su pružili prvu i neophodnu pomoć, koja se pokazala ključnom.

Budući da se tim Hitne pomoći nije želio kockati, alarmirali su Helikoptersku hitnu medicinsku službu. Pacijent je u konačnici s helidroma u Kokorićima prevezen u KBC Split.

Babić je posebno istaknuo važnost poznavanja osnova reanimacije kod građana. “Kada osoba u blizini zna prepoznati stanje i odmah započne reanimaciju, šanse za preživljavanje značajno se povećavaju”, zaključuje.

Više u kategoriji Izdvojeno