Na međunarodnoj konferenciji ITER VITIS, održanoj u Solunu (Thessaloniki) u Grčkoj, Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije (TZ SDŽ) osvojila je prestižno priznanje Iter Vitis Awards 2025. u kategoriji Best Wine and Food Experience. Nagrada je dodijeljena za izniman doprinos promociji održivosti, autentičnosti i lokalnog identiteta te za snažno povezivanje gastronomije i vinarstva.
Poseban ponos donosi činjenica da je posebno priznanje dodijeljeno vrgorskom vinaru Dariu Gašparu za izniman doprinos očuvanju i spašavanju od zaborava autohtonih sorti vinove loze, među kojima se ističe stara vrgorska sorta Zlatarica. Gašparov dugogodišnji trud i posvećenost očuvanju vinske baštine Vrgorca i Dalmacije prepoznati su na europskoj razini, čime je još jednom potvrđen značaj malih proizvođača u promicanju kulturnog i vinarskog identiteta regije.
Na svečanosti su, uz Gašpara, sudjelovali i Željko Neven Bremec te Alma Harašić Bremec iz Udruge Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER), kao partneri projekta Dalmatinska marenda. Bremec, ujedno i poznati masterchef, kroz edukativne radionice i međunarodne nastupe promovira dalmatinsku gastronomiju kao dio mediteranske kulturne baštine.
Konferencija ITER VITIS okupila je vodeće europske stručnjake iz područja vinskog turizma, kulturne baštine i održivog razvoja. Ovogodišnje izdanje, pod nazivom “Cultural Vine Tourism in Action: Iter Vitis Best Practices for a Greener, Inclusive, and Innovative Future”, bilo je posvećeno izvrsnosti, inovacijama i održivom razvoju u okviru Programa kulturnih ruta Vijeća Europe.
Sudionici su raspravljali o primjerima dobre prakse i budućnosti vinskog turizma, a među njima je bila i Ivana Vladović, direktorica TZ Splitsko-dalmatinske županije, koja je sudjelovala na panelu o ekonomskoj održivosti i inovacijama.
Ova priznanja potvrđuju da Splitsko-dalmatinska županija, uz vinare poput Daria Gašpara, uspješno razvija i promiče vinsku priču utemeljenu na autentičnosti, tradiciji i održivosti.


 










