IzdvojenoZabava i kultura

[VIDEO] „Stol za 4“ u Pločama: Ekipa „Kako Bilo“ (Puljo i Grba) predstavila dva klasična lokalna jela

0

U jednoj od novih epizoda emisije „Stol za 4“ nastupila je pločanska ekipa „Kako Bilo“, već dobro poznata po svom smislu za humor i velikoj ljubavi prema kužini. U domaćoj atmosferi pripremili su dva prepoznatljiva jela koja povezuju Ploče, more i Neretvu.

Kao predjelo poslužile su se podušene lignje s blitvom i krumpirom, jednostavno mediteransko jelo temeljeno na maslinovu ulju, bijelom vinu i svježim sastojcima. Glavno jelo bio je neretvanski brudet od jegulje i žaba, poslužen s palentom – klasik neretvanske tradicije i jedno od najpoznatijih jela ovoga kraja.

Ekipa „Kako Bilo“ kroz opušteno druženje, smijeh i autentične recepte još je jednom prikazala kako izgleda prava domaća pločanska trpeza.

Predjelo: Podušene lignje s blitvom i krumpirom

Jedno od onih jela koje potvrđuje da je mediteranska kuhinja najljepša kad je – jednostavna. Sve se bazira na svježini lignje, dobroj blitvi, maslinovom ulju i malo strpljenja.

Sastojci:

800 g lignji

600 g blitve

1 kg krumpira

Maslinovo ulje

Bijelo vino

Sol

Bijeli luk

Papar

Peršin

Priprema:

Lignje se kratko poduše na maslinovom ulju s nasjeckanim češnjakom, začine solju i paprom, te podliju bijelim vinom. Kuhana blitva i krumpir spoje se u klasičnu dalmatinsku kombinaciju, a sve se poveže peršinom i kapljicom dobrog ulja. Rezultat – jednostavno i čisto jelo koje miriše na more.

Glavno jelo: Neretvanski brudet od jegulje i žaba s palentom

Pravi ponos neretvanskog kraja – jelo koje je sinonim za dolinu Neretve. Spoj jegulje, žaba i gustog umaka od kapule i rajčice daje karakterističnu punoću okusa koju ne može pružiti nijedna druga kombinacija.

Sastojci:

0,5 kg jegulje

8 žaba

300 g luka

500 g palente

Kapula

Ljuta paprika

Rajčica (svježa ili pelat)

Koncentrat rajčice

Maslinovo ulje

Sol

Papar

Peršin

Priprema:

Kapula se dugo i strpljivo dinsta na ulju dok ne postane potpuno mekana – temelj svakog dobrog brudeta. Dodaju se rajčica, koncentrat, ljuta paprika i začini, a zatim komadi jegulje i žaba koji se kuhaju bez miješanja, samo laganim protresanjem posude. Poslužuje se uz palentu koja savršeno upija gusti, pikantni umak.

Više u kategoriji Izdvojeno