Dok je aktualna svinjska kuga u Slavoniji s razlogom tema dana, kao i pitanje hoće li biti dovoljno svinjskog mesa i proizvoda za poprilične hrvatske potrebe, ispod radara prolazi dnevna maloprodaja i cijene. Konkretno, cijena čvaraka.
Jedna čitateljica 24 sata na jednoj zagrebačkoj tržnici snimila je čvarke koji se prodaju za 28 eura po kilogramu.
– Ovo me baš iznenadilo. S obzirom na to kakvo je stanje s pajcekima, koliko će tek biti čvarci oko Nove godine? – upitala se ona.
I zaista pitanje je na mjestu, s obzirom na stanje sa zarazom i golemom inflacijom.
Pratitelji stanja na tržištu namirnica ne mogu se načuditi kako čvarci, koji su nekada figurirali kao sirotinjska spiza, postižu cijene u rangu pršuta i kulena.
Moda i trendovi očito igraju ulogu i u prehrani. Pa dok prolazi, prolazi. Tko ima eura, jest će čvarke, a tko nema, parit će oči i analizirati trendove.