Opuzen će ove subote, 26. srpnja, ponovno mirisati na najpoznatiji specijalitet doline Neretve – brudet od jegulje i žaba. Na opuzenskoj pjaci, s početkom u 21 sat, održat će se 23. Neretvanska brudetijada, gastronomski događaj koji svake godine privlači brojne ljubitelje tradicionalne kuhinje i bogate kulturne baštine Neretve.
Natječe se čak 18 ekipa, a stručni ocjenjivački sud predvode poznata imena gastro scene: Stevo Karapandža, Željko Neven Bremec, Dragica Lukin i Veljko Barbieri. Organizator je Družba Pivčeva kala, nositelj zaštite nematerijalne kulturne baštine umijeće pripreme neretvanskog brudeta od jegulje i žaba.
Dubravko Simić Cuba iz Družbe Pivčeva kala otkriva da su već danas stigli članovi stručnog žirija:
– Odveli smo ih u vinariju Rizman, pokazali im ovaj divan kraj, vinograde koji se spuštaju prema moru, i naravno, proveli ih kroz priču o našoj neretvanskoj kuhinji. Svi su oduševljeni gostoprimstvom i autentičnošću naše doline – kaže Simić.
On dodaje da je Brudetijada odavno prerasla lokalne okvire i postala događaj koji čuva tradiciju, ali i profilira Opuzen kao gastro destinaciju:
– Ideja je rođena još 2002. godine, a prva Brudetijada održana je 8. kolovoza 2003. u sklopu “Opuzenskog lita”. Od tada smo svake godine posljednje subote srpnja na istom mjestu. Cilj je bio i ostao – očuvati i promovirati neretvanski brudet i način života uz Neretvu, ali i privući ljude da dođu i osjete ovaj jedinstveni ugođaj – naglašava Cuba.
Podsjeća kako je neretvanski brudet bio poznat još u vrijeme Mletačke Republike:
– Venecijanci su ga uvrstili u svoje slavne kuharice pod nazivom “Broeto uso narenti”, što dovoljno govori koliko je naša gastronomija bila cijenjena. Mi tu tradiciju samo nastavljamo i čuvamo je za buduće generacije – ističe.
Na kraju, upućuje otvoren poziv svima:
– Dragi naši Pločani, dragi čitatelji Klika, dođite sutra u Opuzen! Čeka vas fešta okusa, mirisa i dobre atmosfere. Brudetijada je puno više od kuhanja – to je zajedništvo, tradicija i ponos naše Neretve – poručuje Cuba.
Opuzen vas u subotu čeka s brudetom, glazbom i nezaboravnom atmosferom!
Autor: Eelonora Doboš

Stručni žiri na tretmanu u Živka Mustapića, člana Pivčeve kale.