IzdvojenoRegija

Županijski Zavod za javno zdravstvo objavio koliko žena na jugu Hrvatske oboljelo od raka vrata maternice

0

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji od raka vrata maternice godišnje prosječno oboli oko 40 žena, od kojih do deset od invazivnog i 30-tak žena od lokaliziranog raka. Na nacionalnoj razini od te vrste raka oboli oko 900 žena od kojih njih 300 od invazivnog te oko 600 žena od lokaliziranog raka.

Rečeno je to na stručnom skupu „Prevencija i liječenje raka vrata maternice“ kojeg je povodom Europskog tjedna prevencije raka vrata maternice a koji se obilježavao od 16. do 22. siječnja organizirao Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije. Važno je naglasiti da rak vrata maternice nema rane simptome bolesti, zbog čega su redoviti ginekološki pregledi jedini način ranog otkrivanja.

Na skupu su izlagale liječnice iz Zavoda za javno zdravstvo Dubrovnik prim. mr. Marija Mašanović, spec. javnog zdravstva, Marija Krilanović, spec. kliničke mikrobiologije i Mirna Benić, spec. školske i adolescentne medicine. Kao gostujući predavači iz Opće bolnice Dubrovnik, sudjelovali su liječnici Svetlana Ančić Kulušić, spec. kliničke citologije te Maro Ivanković, specijalist ginekologije i opstetricije.

Iako se brojka od 14 žena koje su od raka vrata maternice umrle u petogodišnjem razdoblju od 2016. do 2020. godine u Dubrovačko-neretvanskoj županiji ne čini velikom, iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo ističu kako se smije zaboraviti da su to smrti koje su se mogle spriječiti.

„U današnje doba ni jedna žena ne bi smjela umrijeti od ove bolesti.” – poručuju.

Posebno je značajna činjenica da se 85 posto lokaliziranih i nešto više od trećine invazivnih stadija raka vrata maternice otkriva u dobi žene 20-49 godina, kada je žena fiziološki sposobna sudjelovati u reprodukciji svoje obitelji. Lokalizirani stadiji mogu se liječiti s velikim uspjehom, dok invazivni, ovisno o stupnju bolesti, dobi pacijentice i drugim parametrima uglavnom zahtijevaju kirurško liječenje, kemoterapiju ili zračenje. Osim narušenog fizičkog i reproduktivnog zdravlja, ženi je narušeno njeno mentalno zdravlje i opće životno blagostanje i zadovoljstvo te je ugrožen i sam život.

Svaka žena kada navrši 21. godinu života morala bi otići na prvi ginekološki pregled. Ukoliko je djevojka ili žena započela aktivni spolni život ranije, prvi ginekološki pregled treba obaviti najkasnije godinu dana nakon početka spolnog života.

Rak vrata maternice je prvi rak koji je moguće spriječiti djelujući na uzrok njegovog nastanka, to jest na sprječavanje širenja HPV virusa. Od 2006. godine u svijetu se primjenjuje cjepivo protiv HPV-a koje se pokazalo sigurnim i učinkovitim. U zemljama koje su rano uvele masovna cijepljenja incidencija raka i ostalih bolesti koje izaziva HPV smanjena je do 90 posto.

U Hrvatskoj je cijepljenje protiv HPV-a započelo 2016. godine, a provode ga Služba za školsku medicinu i Služba za epidemiologiju županijskog Zavoda za javno zdravstvo. „Cijepljenje je besplatno i dobrovoljno za sve učenice i učenike, studente i studentice do 25 godina života. Današnje deveterovalentno cjepivo stvara protutijela na devet visokorizičnih tipova HPV-a, a najučinkovitije je kada se primijeni prije stupanja u spolne odnose. Teoretski gledano, kada bi se sve djevojke cijepile protiv HPV-a ovim deveterovalentnim cjepivom broj novooboljelih mogao bi se smanjiti za 80 do 90 posto.” – navode također iz Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije.