EkologijaIzdvojeno

ZIMSKO PREBROJAVANJE: U Parilama 7 labudova, na području doline Neretve više od 10 tisuća ptica

0

Ekipa iz Brkate sjenice odradila je zimsko prebrojavanje ptica vodenih staništa.

Zimsko prebrojavanje se već dugo godina provodi na području Neretve i Stonskog kanala i solane Ston tijekom prvog mjeseca kada se ptice nalaze na područjima zimovanja.

Prebrojavanje se radi širom Europe na način da nacionalni kordinatori sakupe podatke od promatrača iz država učesnica i proslijede ih europskim službama koje dugogodišnjim praćenjem stanja na terenu mogu poduzimati odgovarajuće mjere ako je potrebno u slučajevima moguće ugroze.

Iz podataka koji se dobiju dugogodišnjim praćenjem može se doći do podataka koji su pokazatelji brojnosti ili ugroza populacija i mogu se poduzimat mjere koje smo prije spomenuli.

Kako piše stranica Brkata sjenica, a piše Klik Ploče, što se tiče područja koje su odradili Ana i Bariša, stanje na terenu je mogli bismo reći stabilno, odnosno generalno gledano u širem kontekstu slično kao i prijašnjih godina. Imamo tako i ove godine na zimovanju devet vrsta pataka, velike pozvizdače, liske, kokošice, mlakuše, žalara cirikavca, crvenonogu i krivokljunu prutku, dugokljunu čigru, eje močvaricu i strnjaricu, kobca, škanjca itd.

A sad bi kao rijetkost kod nas spomenuli sedam labudova koje smo pronašli u Parilama. Imamo također zabilježeno sad možemo sa sigurnošću reći prvo zimovanje čaplje govedarice u Neretvi, a mislim i u Hrvatskoj. Pratimo zimovanje čaplje govedarice i najmanji broj je 19 jedinki u zimovanju. Iznimno nam je drago da ptica zimuje, ali to donosi druge konotacije odnosno možda se to događa zbog globalnog zatopljenja što onda baš i nije dobra vijest.

Na područjima koje je ekipa iz Brkate sjenice obišla izbrojili su više od 10 000, (možda i više od 11 000) zimovalica vodenih površina, nešto više nego lani(točne podatke znati ćemo nakon unosa podataka) što jest blagi porast u odnosu na ranije godine, a brojnost vrsta je gotovo ista samo brojevi ptica unutar vrsta malo idu u smjeru povećanja ili smanjenja brojnosti što je normalna pojava u zimovanju.

Foto: Bariša Ilić